A podcastok világában egyre gyakoribbá válik a videós tartalmak megjelenése, de vajon miért döntenek az emberek a podcastok videóváltozata mellett? Egy friss kutatás, amelyet a Sounds Profitable és a Signal Hill Insights végeztek, világítja meg ezt a kérdése egy kicsit jobban, és hozott kissé meglepő eredményeket.

Tom Webster, a Sounds Profitable szakértője szerint a hallgatók pontosan tudják, mit várnak el egy podcasttól, legyen az audio vagy video formátumú. Az online felmérés, melyet 1,155, 18 évnél idősebb, az elmúlt 30 napban legalább egy videó podcastot fogyasztó személyek körében végeztek, azt mutatta, hogy a válaszadók kétharmada szereti látni a műsorvezetőket és a vendégeket, míg 28% szerint a videó előnyösebb az audio formátumnál.

A YouTube a legnépszerűbb platform a podcastok videós változatának megtekintéséhez, ahol a felhasználók egyrészt a legtöbb videótartalmukat fogyasztják, másrészt új műsorokra bukkannak. Webster szerint a hallgatók gyakran váltogatnak az audio és videó formátum között, attól függően, hogy éppen milyen környezetben kezdik a tartalomfogyasztást.

A YouTube előnyei közé tartozik a könnyű hozzáférhetőség és a nagyobb elköteleződés, de a felmérés azt is kimutatta, hogy a podcasthallgatókat zavarják az alkalmazásban található standard reklámok. A válaszadók 61%-a emiatt YouTube Premium előfizető. Ami a videópodcastokban elhelyezett, műsorvezető által olvasott reklámokat illeti, a megkérdezettek 87%-a kedveli vagy nem bánja őket, csupán 6% mondta, hogy nem szereti ezeket.

A tanulmány szerint a videó podcast nézők havi átlagosan 47,3 percet töltenek egy-egy műsor megtekintésével. Webster megjegyzi, hogy a videó podcast fogyasztók nem egyformák a platformhasználat szempontjából, hiszen gyakran váltanak audio formátumra is. Ez különösen igaz, amikor a hallgatók más tevékenységet végeznek, és nem tudnak teljes mértékben a videóra koncentrálni. A felmérés szerint a megkérdezettek 63%-a otthon, privát környezetben nézi a videópodcastokat, 27%-uk munka közben, míg 10%-uk tömegközlekedési eszközökön. Ezt azt is valószínűsíti, hogy sokkal nagyobb számban csak hallgatják a podcastokat például munka, tömegközlekedés és vezetés közben. Webster ki is emeli azt, hogy a podcastok nézése vagy hallgatása nagymértékben függ a kontextustól. A válaszadók 46%-a hallgatott audio podcastot járműben az elmúlt 30 napban, és 21%-uk szerint az autó az a hely, ahol leggyakrabban hallgatnak audiopodcastokat.

A tanulmány emellett megvizsgálta, mely podcastokat hallgatják leginkább az emberek. Az eredmények szerint minden ötödik videópodcast néző a „The Joe Rogan Experience”-t jelölte meg kedvenc műsoraként. Rogan sikerét részben annak köszönheti, hogy a nézők szívesebben néznek beszélgetős vagy interjúalapú műsorokat, mint a forgatókönyv alapján készült tartalmakat.

Webster szerint, ha valaki beszélgetős vagy interjú műsort készít, és nem készít belőle videót, az jelentős nézőszámot hagy ki. A kutatás alapján tehát egyértelmű, hogy a podcastok fogyasztása nagymértékben függ a hallgatók aktuális helyzetétől és igényeitől. A teljes jelentést innen lehet letölteni.