A podcastok hatalmas népszerűségre tettek szert az elmúlt években, ez közhely. Sokszínű tartalmaikkal és magával ragadó történetmesélésükkel megragadják a közönséget. Mára már trend, hogy a digitális korban a reklámok könnyen elkerülhetőek, a podcasthallgatók ennek ellenére a reklámok iránt sokkal fogékonyabb közönségnek bizonyultak. Az Edison Research, egy vezető piackutató cég új adatokat tett közzé, amelyek a podcastreklámok hatékonyságát mutatják be. A Podcast Metrics felmérésük szerint az Egyesült Államokban a heti podcasthallgatók 46%-a vásárolt már egy podcastben hallott reklám alapján. Ez a cikk ezeknek az eredményeknek a jelentőségét vizsgálja, kiemelve a podcast-reklámok növekedését és a márkák számára, ebben a trendben rejlő lehetőségeket.

A podcast-hallgatók elkötelezettsége a reklámok iránt

Más digitális médiaplatformokkal ellentétben a podcasthallgatók figyelemre méltó hajlandóságot mutatnak arra, hogy inkább foglalkozzanak a reklámokkal, mintsem, hogy átugorják azokat. Az alkalmi hallgatók száma ellenére ez a tendencia következetes maradt. Az Edison Research adataiból kiderül, hogy az amerikai heti podcasthallgatók közel fele (46%) vásárolt már terméket vagy szolgáltatást, miután meghallgatott egy podcastreklámot. Ez rávilágít a podcastreklámok fogyasztói magatartást befolyásoló hatására.

A vásárlások növekedése

Ahogy a podcastmédium egyre bővül, úgy nő a podcastreklámok közvetlen hatására végrehajtott vásárlások száma is. Az Edison Research felmérése szerint a heti podcasthallgatók azon aránya, akik vásároltak egy műsor alatt reklámozott terméket, a 2020-as 34%-ról a jelenlegi 46%-ra emelkedett. Ez az emelkedő tendencia jól megmutatja a podcastreklámok növekvő hatékonyságát, mint a fogyasztói elkötelezettség és az értékesítés generálásának eszközét.

A változatos műsorok fontossága

Az Edison Podcast Metrics adatai rávilágítanak annak fontosságára is, hogy a sikeres márkahirdetés nem szabad, hogy kizárólag a népszerű műsorokra támaszkodjon. A kutatás szerint az amerikai podcastközönség 44%-a, akik nem az 1000 legnépszerűbb műsort hallgatják, vásárolt már podcastreklámok alapján. Meglepő módon ez a szám szorosan megegyezik az amerikai podcasthallgatók 47%-os arányával, akik a top 1000-en belüli műsorokat hallgatnak. Ezek az adatok hangsúlyozzák a kisebb műsorokban rejlő lehetőségeket a márkaeladások ösztönzésére, és megcáfolják azt az elképzelést, hogy csak a nagy műsorok hoznak kívánatos eredményeket.

A hiánypótló műsorok kiaknázatlan lehetőségei

Az Edison Research kimutatta, hogy az Egyesült Államok heti podcastközönségének 19%-a, ami körülbelül 17 millió hallgatónak felel meg, nem hallgat műsorokat az 1000 leghallgatottabb listáján lévők közül. Ez a hatalmas, kiaknázatlan vásárlói bázis egyedülálló lehetőséget jelent a márkák számára, hogy új és fogékony közönséget érjenek el. A kutatócég azt javasolja, hogy a hirdetőknek a kisebb műsorok erejének kihasználására kellene összpontosítaniuk, hogy hatékonyan tudjanak kapcsolódni ehhez a szegmenshez. A kisebb műsorok rugalmasabb hirdetési árképzést és pontosabb célzási lehetőségeket kínálnak, lehetővé téve a márkák számára, hogy elérjenek bizonyos demográfiai csoportokat, és olyan hallgatókat szólítsanak meg, akik valódi kötődést alakíthatnak ki a termékeik iránt.

A kisebb műsorokban rejlő lehetőségek kiaknázása

Ennek a kisebb műsorokban történő megjelenésnek a kiaknázására az Edison blogja szerint a podcastok long tail szegmensében van helye, ahol a márkák olyan közönségnek mutathatják be termékeiket, akik hasonló affinitással rendelkeznek ahhoz, hogy podcastajánlások alapján hozzanak vásárlási döntéseket. Ez aláhúzza annak fontosságát, hogy olyan kisebb műsorokat használjanak, amelyek egyedülálló lehetőségeket kínálnak a hirdetők számára a niche közönséggel való kapcsolatteremtésre, és ahogy fentebb már említettük, rugalmas árképzésükkel vonzó lehetőséget jelentenek a kisebb büdzsével rendelkező, költséghatékony hirdetési megoldásokat kereső márkák számára.

Kiemelt kép: Podcastreklám felmérés – forrás: Edison Research