Miközben nagyjából két héttel ezelőtt a Google bejelentette, hogy felszámolja a Google Podcasts szolgáltatást, már gőzerővel dolgozik azon, ha a podcastkészítőket átirányítsa a YouTube-ra és eközben a podcaststatisztikák eddigi elérése is megmaradjon. Mint írják: „Ez egy nehéz döntés volt, és szeretnénk elmagyarázni, hogy mit jelent ez azok számára, akik a Google Podcasts Manager-t használják. A Google Podcasts Managerhez és az elemzési adatokhoz továbbra is hozzáférhetnek a felhasználók. És ez így is marad, amíg a hallgatók a Google Podcasts segítségével podcastokat hallgathatnak.” Ez várhatóan a Google Podcast szolgáltatás 2024-es leállításáig lesz így.

A mérési számok mellett azon is dolgozik a Google, hogy a YouTube Stúdióban a podcastok már meglévő RSS-feedjeik segítségével is feltölthetők legyenek a YouTube-ra. Ennek végleges formáját és publikálását nagyjából egy-két hónapon belül ígérik.

A podcasterek már eddig is feltölthették a podcastjaikat a Youtube-ra, a YouTube Studio-n keresztül, azonban ez csak egyes epizódok külön-külön, manuális feltöltésére szolgált, az epizódok nem frissültek automatikusan a podcast eredeti RSS feedjén keresztül.

A Google tervei szerint tovább növeli erőfeszítéseit a podcast-élmény fejlesztésében a YouTube Music-on, és a podcast-rajongók számára még inkább a felfedezésre, a közösségre, valamint az audio-podcastok és a videók közötti váltásra összpontosító funkciókkal teszi azt vonzóbbá. Ez utóbbit már a rivális Spotify is célul tűzte ki, amikor tavaly világszerte bevezette a videós podcastok feltöltését az alkotók számára, valamint olyan közösségi funkciókat vezetett be, mint a kérdések és válaszok és a szavazások.