A DR Lyd, a DR (a dán köszszolgálati adó – Danish Broadcasting Corporation) audio platformja a DR podcastjainak fő elérési helyévé válik. Ez a stratégiai lépés a hallgatók változó szokásaira és az elektronikus és online média fejlődésére adott válasz, amely biztosítja a DR hanguniverzumának jövőjét. A többi podcastplatform növekvő dominanciája miatt, amelyek ma már a DR összes podcast lejátszásának kétharmadát teszik ki, elengedhetetlen az alkalmazkodás, és egy átfogó, ingyenes és könnyen hozzáférhető hangzókínálat biztosítása a dán közönség számára.

Az első jelentős lépés ezen átállás felé az, hogy május 20-tól a DR Lyd-en exkluzívan elérhetővé válnak a népszerű „Sara & Monopolet” podcast új epizódjai. A hallgatók azonban továbbra is meghallgathatják a műsor élő változatát a DR P4-en minden szombat reggel 9:05 és 12:00 között. Ez a lépés csak a kezdet, mivel a DR Lyd azt tervezi, hogy fokozatosan több podcastot is kizárólagosan a saját platformjára helyez át, és eközben folyamatosan tájékoztatja a közönséget ezekről a változásokról.

A DR Lyd vezetője, Tine Godsk Hansen két fontos okot emel ki e döntés mögött. Először is, a DR számára egyre nagyobb kihívást jelentett, hogy a kereskedelmi podcast-platformokra támaszkodva teljesítse közszolgálati feladatait. Ezek a platformok egyre inkább a fizetős tartalmakat részesítik előnyben, ami akadályokat gördít azon hallgatók elé, akik már fizettek a DR tartalmához való hozzáférésért. Az Apple Podcasts például jelentős promóciót biztosít azon podcastok számára, amelyek a platformon keresztül jutnak kereskedelmi bevételekhez. Az egykori Anchor.fm, ma már podcasters.spotify is kínál monetizációs lehetőséget, amivel feljebb kerülhetnek a podcastok az ajánlókban.  Másodszor, a DR podcastjainak a DR Lyd-en való egyesítésével a dán közönség számára a DR teljes hanguniverzumát bemutathatják, amely egyébként a kereskedelmi platformokon – többek között a hátrébbsorolás miatt – észrevétlen maradhatna.

A „Sara & Monopolet” podcast verziója jelenleg mintegy 130 000 heti hallgatóval büszkélkedhet különböző szolgáltatókon, köztük a DR Lyd-en keresztül, míg a P4 élő adását körülbelül egymillióan hallgatják. Erre a sikeres podcastra a DR Lyd-en való jövőbeli exkluzivitás pilotjaként tekintenek. Tine Godsk Hansen úgy véli, hogy ez a váltás több felhasználót fog arra ösztönözni, hogy felfedezzék a DR Lydet, és ezáltal más közszolgálati tartalmakat is, amelyek egyébként talán észrevétlenek maradnának.

Tine Godsk Hansen elismeri, hogy a hallgatóknak az átállás esetlegesen kellemetlenségeket okozhat, és megnyugtatja őket, hogy a DR Lyd felhasználói kapcsolattartó ügyfélszolgálata készséggel áll rendelkezésre, hogy bármilyen kérdéssel vagy problémával kapcsolatos kérdésre válaszoljon. Hangsúlyozza a zökkenőmentes átállás szükségességét, és elismeri, hogy a podcastok megszokott helyüktől eltérő fellelhetősége gondot okozhat. Az átállás elősegítése érdekében a közeljövőben a felhasználói kapcsolattartásra további munkatársakat vesznek fel, akik hatékony és időben történő segítségnyújtást biztosítanak a felhasználóknak.

Tine Godsk Hansen megjegyzi, hogy a közszolgálati műsorkészítők körében már jó ideje tendencia a hanganyagok kizárólagos platformok felé való mozdítása. Hosszú távon úgy véli, elengedhetetlen, hogy a dán lakosság számára átfogó, ingyenes és hozzáférhető hangzókínálatot biztosítsanak. Az is biztos, hogy néhányan már észrevehették, hogy más gyártók podcastjai fizetős szolgáltatások mögött vannak, ez a lépés megerősíti azt az elképzelést, hogy a tartalom elérhetősége már nem magától értetődő és általános.

Bár a „Sara & Monopolet” podcast változatának hallgatói száma az átállást követően azonnal csökkenhet, Tine Godsk Hansen viszonylag rövid időn belül gyors növekedést vár. A norvég közszolgálati NRK tapasztalataiból kiindulva azt jósolja, hogy amint több podcast lesz kizárólagosan elérhető a DR Lyd-en, az új felhasználóknak nagyobb kedve lesz felfedezni a platformon található egyéb közszolgálati tartalmakat. Ez várhatóan a DR Lyd teljes hallgatóságának növekedését fogja eredményezni.

Fontos megjegyezni, hogy a DR célja nem az, hogy podcastjait teljesen kivonja más platformokról. Ehelyett az a céljuk, hogy a dán hallgatókat a DR Lydre tereljék, mint a hanganyag-fogyasztásuk elsődleges célpontja. Bár a konkrét részletek még nem kerültek meghatározásra azzal kapcsolatban, hogy mely podcastok lesznek kizárólag a DR Lyd-en elérhetőek, és az átállás ütemezését még nem határozták meg, Tine Godsk Hansen megerősíti, hogy ez az irány a DR podcasting jövőjét fogja meghatározni.