Robin Williams sokak által szeretett komikus és színész volt, aki humorával és szellemességével számtalan embernek szerzett örömet világszerte. Azt azonban sokan talán nem tudják, hogy Williams a podcast világának is úttörője volt. 2000 januárjában ugyanis Williams elindított egy kéthetente megjelenő beszélgetős műsort az Audible online hangoskönyv- és (azóta már) podcastplatformon, a „RobinWilliams@audible.com” címen. Ez több évvel azelőtt történt, hogy a „podcast” kifejezést egyáltalán kitalálták volna, de azt bizton el lehet mondani, hogy Williams mindenki más előtt csinált podcastot.

Abban az időben az Audible egy viszonylag új cég volt, amely nemrég kötött stratégiai szövetséget az Amazonnal. A platform az új „Audio Downloads” áruházát népszerűsítette, amelyben Williams műsora is szerepelt. Az Audible alapítója és vezérigazgatója, Don Katz visszaemlékezése szerint, a színész-humorista számos reggeli talk show-ban meg is jelent akkortájt, ahol az Audible MobilePlayer-t és az új műsorát népszerűsítette. Abban az időben azonban még sokan, köztük az olyan talk show műsorvezetők, mint David Letterman, még mindig csak próbálták megérteni az internetről történő audiotartalom letöltés koncepcióját, kitalálni, hogy hová is tegyék ezt az egész műfajt.

Ezen a videón 5:33-nál beszél a „podcastjáról”

De beszélt a műsoráról Jay Leno talk show-jában is, amit 4:29-től lehet meghallgatni:

Williams műsorát saját produkciós cége, a Blue Wolf Productions készítette, és kizárólag az Audible-on volt elérhető. Azért nem volt definíció szerint podcast, mert nem RSS-csatornán keresztül terjesztették, mint manapság a legtöbb podcastot, de az előfizetéses tartalmak automatikus letöltése lehetséges volt. Ez azt jelentette, hogy ha a hallgató Audible MobilePlayere a dokkolóban volt, az Audible asztali szoftvere letöltötte az új epizódot, és átküldte a készülékre.

Williams minden hónapban egy kétrészes interjút készített egy-egy sztárvendéggel, hasonlóan sok mai interjú-podcast formátumához. Az interjúk megvásárolhatók voltak, vagyis nem voltak ingyenesek, ami szintén hasonlít sok ma létező exkluzív podcasthoz. Williams rajongói oldala egyébként tartalmazza a műsorok teljes listáját, amelyeket végül eltávolítottak az Audible-ról, de rövid időre újra megjelentek az iTunes-on.

Ezen a YouTube linken pedig az egyok „podcastja” érhető el David Crosbyval:

Tehát Robin Williams volt az első podcaster? Bár technikailag nem RSS-hírcsatornán keresztül terjesztette a tartalmát, a műsora mégis letölthető volt, és hasonló audioformátumban készült, mint sok ma létező podcast. Ráadásul ezt mindenki más előtt tette, ami őt a terület igazi úttörőjévé teszi. De vajon tényleg számít-e, hogy Williams műsora podcast volt-e vagy sem? A „podcast” kifejezést csak 2004-ben alkották meg, és a technológia azóta jelentősen fejlődött. Ami fontos, az az, hogy Williams megelőzte korát, és új és innovatív módon használta az audiotechnológiát a rajongóival való kapcsolattartásra. Öröksége számos emlékezetes előadásán keresztül él tovább, de érdemes megemlékezni a podcast világához való hozzájárulásáról is. (forrás: podnews.com)

Kiemelt kép: Robin Williams egy TED konferencián – Forrás: Flickr