Bár kissé kiábrándító hírek érkeztek a podcastiparral kapcsolatban, amit erősítettek a Spotify-nál nemrég nyilvánosságra került elbocsátások is, valamint az is, hogy bejelentették, hogy inkább a felhasználói tartalmakra koncentrálnak – vagyis nem fektetnek be saját podcastok gyártásába, mégis új podcastot mutatott be a médiavállalat, ami pozitív fejlemény a pesszimista hangokkal szemben. Trevor Noah, aki a „The Daily Show” egykori házigazdájaként vált ismertté, most a Spotify-jal közösen, ismét bővíti médiajelenlétét. Egy saját podcastot indít a népszerű streaming platformon, közös vállalkozásként. A bejelentésre a franciaországi Cannes Lions Nemzetközi Kreatív Fesztiválon került sor, ahol Noah és a Spotify vezetői bemutatták a közös műsort.

A podcast, amely még idén elérhetővé válik a streamingszolgáltatónál, heti epizódokkal jelentkezik, amelyekben Noah és a világ legbefolyásosabb és legérdekesebb személyiségei között zajló, különleges beszélgetések hallhatóak majd. A Spotify kivételes izgatottsággal nyilatkozott a Noah-val való együttműködésről, kiemelve Noah egyedi humorát, éleslátó kommentárjait és kivételes interjúkészségét, amelyek kiválóan beépülnek majd a „globális podcastba”.

Julie McNamara, a Spotify podcastért felelős vezetője hangsúlyozta a platform elkötlezezettségét a Trevor Noah-val való együttműködés miatt: „Izgatottan várjuk, hogy Trevorral együttműködve egy olyan eredeti podcastot hozzunk létre, amely bármely hallgatója számára élvezetes lehet a világon. A nyilatkozat szerint a partnerség a Spotify elkötelezettségét jelzi, hogy nagyszerű tartalmakat kínáljon széles közönségnek, amely a tervek szerint meghaladja majd a havi 100 millió havi hallgatót.

A bejelentésre, ahogy a bevezetőben is írtuk, azonban árnyékot vetnek a Spotify-nál a közelmúltban történt elbocsátások: mintegy 200 alkalmazottat, vagyis a munkaerő mintegy 2%-át bocsátották el. A legtöbb elbocsátás a podcastrészleget érintette. Ezt a vállalat átszervezési folyamataival indokolt. A Spotify korábban, januárban is csökkentette alkalmazottai létszámát, akkor 6%-kal ami körülbelül 600 főt jelentett, a „bizonytalan gazdasági környezetben a nyereségesség növelésére irányuló törekvés részeként”.

E visszaesések ellenére a Spotify az évek során jelentős beruházásokat eszközölt a podcast területén, és olyan produkciós cégeket vásárolt fel, mint a Gimlet és a Parcast. Trevor Noah podcastjának elindítása a vállalat szerint „tükrözi a platform folyamatos elkötelezettségét a podcasting-portfólió bővítése mellett, még a kihívásokkal teli körülmények közepette is”.

Maga Trevor Noah, aki szellemes és karizmatikus stílusáról ismert, a közösségi médiában osztotta meg az új podcasttal kapcsolatos gondolatait. A Spotify TikTok-fiókján közzétett videóban viccesen invitálta a hallgatókat, hogy hangolódjanak rá (mármint a podcastjára). Noah így viccelődött: „Új podcastot indítunk, és ez globál lesz, ami azt jelenti, hogy ha a világon vagy… hallgathatod ezt a podcastot. Ha az űrben vagy, azt hiszem, ott is van internet, vagy van Wi-Fi, akkor is hallgathatod a podcastot”.

@spotify

Welcome, Trevor Noah 👋 later this year he’ll launch his new Spotify original podcast #trevornoah #podcasts #podcast #dailyshow #spotifypodcast

♬ original sound – Spotify

Ez a podcastvállalkozást nagyjából hat hónappal azután jelentették be, hogy Trevor Noah búcsút intett a „The Daily Show”-nak, az Egyesült Államokban futó szatirikus politikai talkshow-nak, amelyet 2015-től vezetett, átvéve a korábbi host, a legendás Jon Stewart helyét. Bár Noah állandó utódját a műsorban még nem jelentették be, számos ideiglenes műsorvezető, köztük Al Franken, Wanda Sykes, Leslie Jones, Hasan Minhaj, Sarah Silverman, Chelsea Handler, John Leguizamo, Marlon Wayans, Kal Penn és D.L. Hughley ugrott be eddig a műsorba.

Eközben Noah más vállalkozásokkal is foglalkozik, például stand-up comedy turnéra megy, és februárban a 2023-as Grammy házigazdája lesz. Emellett szeretne több időt töltsön a családjával Dél-Afrikában, de mindezeken kívül sokféle ambíciója és projektje van a láthatáron – mondja.

Kiemelt kép: Trevor Noah a színpadon – fotó: Hayden Schiff