Brandon, a kanadai Wheat City (Búzaváros) terület szívében fekvő város egy különleges podcastot és hangos túrát hozott létre, amely a régió őslakosainak gazdag történelmét igyekszik megvilágítani. A Dezarae Bodnar, a Riverbank Discovery Centre őslakos tolmácsa által tervezett podcast a történetmesélés médiumaként és az örökséggel való újbóli kapcsolatteremtés platformjaként szolgál.

A métis származású Bodnar számára a projekt személyes jelentőséggel bír. Lehetőséget biztosított számára az önmegismerésre, valamint lehetővé tette, hogy megerősítse az őslakos gyökereihez való kötődését. Bodnar saját szavaival: „Ez egy erőt adó dolog volt számomra”.

A jelenleg készülő podcast a Brandon környéki őslakosok által megosztott történelmi tudás gazdagságából merít. Bodnar a hangos túrákon keresztül osztja meg tapasztalatait, lehetővé téve a látogatók számára, hogy felfedezzék a Riverbank Discovery Centre-t, miközben elmerülnek az őslakosok kultúrájában. A központ, amely ösvényrendszereket és egy gyakorlati központot foglal magában, az Assiniboine folyó folyosójára összpontosít.

„Nagyon fontos, hogy bemutathatjuk az őslakosok történetét” – mondja Lanny Stewart, a Brandon Tourism marketing- és kommunikációs igazgatója. Stewart hangsúlyozza milyen nagy jelentősége van annak, hogy megosszák az őslakos népek történelmét, akik évezredek óta lakják a földet. A cél a tudatosság megteremtése és a tudásbeli hiányosságok áthidalása, a látogatók számára történelmi kontextus biztosítása, különösen a terület őslakos történelmével kapcsolatban.

Az ismeretbeli szakadék áthidalása kihívást jelent a különböző történelmi összetevők miatt, amelyekkel egyesek nincsenek tisztában. Bodnar tevékenysége azonban fontos szerepet játszik ennek az akadálynak a leküzdésében. Elkötelezett a szakadék áthidalása és a közösségnek nyújtott több tudás átadása mellett, elősegítve az őslakos tapasztalatok megértését. Stewart úgy véli, hogy Bodnar erőfeszítései révén még több ember kap majd kedvet a Riverbank Discovery Centre felfedezéséhez.

A podcast egyik fő célja, hogy bemutassa a generációkon át öröklődő történetek szépségét. Bodnar reméli, hogy e történetek megosztásával az emberek mélyebb kapcsolatot alakítanak ki a földdel, és felismerik a történetmesélés értékét, a megosztás és a tanulás eszközét.

A podcastot továbbá a megbékélési folyamat szerves részének tekintik, amely elősegíti a kultúrák közötti kapcsolatokat, és rávilágít a kanadai történelem gyakran figyelmen kívül hagyott aspektusaira. Bodnar megjegyzi a megbékélés növekvő jelentőségét és a város elkötelezettségét emellett. Az olyan projektek, mint ez a podcast, hozzájárulnak a kapcsolatokhoz és a megértéshez – állítja.

Az őslakos turizmus szempontjából a podcast lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassa az egyedülálló élményeket, és Brandont, mintegy kötelezően látogatandó úti célként pozícionálja. Stewart elismeri az őslakos turizmusban elért eredményeket, és ezt a podcastot a folyamatos növekedés és felfedezés jövőjébe való bepillantásként képzeli el. Emellett Bodnar hangsúlyozza az őslakos turizmus erősítő jellegét. Az olyan projektek, mint ez a podcast, nemcsak az őslakosok elbeszéléseit, tudását és tapasztalatait erősítik fel, hanem lehetővé teszik az őslakosok számára, hogy kulturális és társadalmi értelemben is visszaszerezzék történelmüket és megosszák azt a szélesebb közönséggel. Ez az őslakosok örökségének mélyebb megértését és megbecsülését elősegítő médium, amely erősíti az őslakosok szerepét.

A podcast első epizódja hamarosan elérhető lesz, és a Brandon Indigenous Tourism weboldalán és a közösségi médiaplatformokon keresztül. Ez az izgalmas vállalkozás egyesíti a kultúrákat, oktatja a látogatókat, és ünnepli Brandon őslakos történelmének vibráló szövevényét.

Kiemelt kép: Riverbank Discovery Centre – Brandon, Kanada – Forrás: Wikipedia