A Spotify, a népszerű audio streaming platform bejelentette, hogy stratégiai átszervezést hajt végre podcast részlegén belül, amelynek eredményeként mintegy 200 alkalmazottat bocsátanak el. A lépésre azért került sor, mert a Spotify tovább finomítja a podcasttal kapcsolatos megközelítését, és igyekszik optimalizálni az alkotók és podcasterek támogatását. Sahar Elhabashi, a Spotify alelnöke és a podcast üzletág vezetője a dolgozóknak küldött feljegyzésben osztotta meg a hírt, amelyben kiemelte a vállalat „eredeti” műsorok iránti elkötelezettségét, és hangsúlyozta, hogy a jövőbeni növekedés és siker érdekében szükség van az alkalmazkodásra.

A podcast üzletág átszervezése:

A Spotify globális podcast vertikumának és egyéb funkcióinak körülbelül 2%-os csökkentéséről szóló döntés a felső vezetés és a humánerőforrás-osztály közötti alapos mérlegelés és együttműködés után született meg. A podcastcsoporton belüli elbocsátások a Spotify teljes létszámának korábbi 6%-os csökkentését követik az év elején. Bár ezek az intézkedések kihívást jelentenek, mégis szükséges lépéseknek tekinthetők a vállalat stratégiai átalakítása felé.

Fokozott támogatás az alkotóknak:

A létszámcsökkentés ellenére a Spotify továbbra is elkötelezett az eredeti (original) műsorok támogatása és az alkotókkal való partnerségek előmozdítása mellett. A Spotify azt tervezi, hogy bővíti együttműködési erőfeszítéseit a világ vezető podcastereivel, és arra törekszik, hogy megközelítését minden egyes műsorhoz és alkotóhoz egyedileg igazítsa. Ez a személyre szabott stratégia az alkotói közösség jobb kiszolgálására és a siker lehetőségeinek maximalizálására törekszik. Az átszervezés során a Parcast és a Gimlet stúdiókat egy megújult Spotify Studios műveletbe olvasztják össze. Ez az összevont erőfeszítés számos eredeti podcastot fog eredményezni, köztük olyan népszerű termékeket, mint a „Stolen”, a „The Journal”, a „Science vs. Heavyweight”, a „Serial Killers” és az „Conspiracy Theories”.

A The Ringer fenntartása:

A Spotify által 2020 elején felvásárolt The Ringer különálló egység marad, és továbbra is minőségi tartalmakat fog gyártani a sport, a kultúra és a technológia területén. Bill Simmons továbbra is a The Ringer ügyvezető igazgatójaként és a podcast innováció és monetizáció vezetőjeként tevékenykedik majd. Ez a döntés rávilágít arra, hogy a Spotify elismeri a The Ringer sikerét és a különleges műsorok iránti folyamatos elkötelezettségét. Ismeretes az is, hogy a közelmúltban a Spotify által felvásárolt Anchor.fm is átalakult Spotify for Podcasters branddé.

Vezetői és felelősségi körök:

Dawn Ostroff, a korábbi tartalom- és reklámüzleti vezető távozását követően Sahar Elhabashi mostantól Alex Norströmnek, a Spotify társelnökének jelent. Julie McNamara, a globális podcast stúdiók alelnöke és vezetője továbbra is a Spotify Studios felügyeletét látja el, míg Liliana Kim a jelenlegi tartalmakat irányítja, Liz Gateley pedig a fejlesztési vezetői feladatokat látja el. Bryan Thoensen, a tartalom-partnerségek vezetője a podcast-előállítói partnerségek támogatásáért felelős csapatokat fogja vezetni.

A domináló Spotify podcasting:

Elhabashi a feljegyzésben kiemelte a Spotify erős pozícióját a podcasting térben. Az Edison Research jelentése szerint a Spotify a világ számos részén a legelterjedtebb audio podcast-platform, az Egyesült Államokban pedig a vezető podcastkiadó az elérések alapján. Több mint 100 millió podcasthallgatóval és a platformon található podcastműsorok számának jelentős növekedésével – a 2019-es 200 000-ről mára több mint 5 millióra – a Spotify befolyása a podcastiparágban tovább növekszik.

Jövőbeli stratégiák és monetizáció:

A Spotify podcaststratégiájának következő fázisa arra fog összpontosítani, hogy nagyobb értéket nyújtson az alkotók és a felhasználók számára egyaránt. A vállalat ezt a közönség bevonásának maximalizálásával tervezi elérni a formátuminnováció és az elemzési lehetőségek bővítése révén a Spotify For Podcasters segítségével. Ezeknek az erőfeszítéseknek a célja, hogy segítsenek az alkotóknak optimalizálni elérésüket a Spotifyon és azon kívül. Emellett a Spotify tervezi, hogy továbbfejleszti hirdetési kínálatát, és különböző üzleti modelleket vezet be, hogy segítse az alkotókat abban, hogy munkájukból értelmes bevételt termeljenek. (Variety)