A Libsyn AdvertiseCast havi frissítése szerint a podcast hirdetési díjak májusban viszonylag stabilak maradtak, és csak kismértékű növekedést mutattak áprilishoz képest. Egy 60 másodperces podcast-hirdetés ezer megjelenésre jutó átlagos költsége (CPM) májusban 23,09 dollár volt, ami három centes növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a jelenlegi átlagos CPM három százalékkal alacsonyabb, mint az előző év májusában mért 23,71 dolláros átlag.

A Libsyn AdvertiseCast a számadatait a kiterjedt hálózatának tényleges értékesítési adataiból származtatja, amely több ezer műsort és több mint 225 exkluzív podcastot tartalmaz. A különböző műsorkategóriák közül a technológia, az oktatás és az üzleti élet hármas holtversenyben a legdrágább CPM-eket produkálta, 26 dolláros átlaggal. Az ezen műfajokon kívüli közönséget megcélzó hirdetők számára azonban még mindig vannak lehetőségek az alkukra. Az AdvertiseCast három olyan kategóriát emel ki, ahol a hirdetők hatékonyan elérhetik a közönséget ésszerű CPM-árak mellett: Fikció, zene és történelem. Ezek a kategóriák májusban átlagosan a magas árkategóriák között mozogtak.

Forrás: insideradio.com

A podcast közönség mérete is szerepet játszik a hirdetési árak meghatározásában. A májusi adatok azt mutatják, hogy az 1000 és 10 000 közötti letöltési számmal rendelkező műsorok ismét a legdrágábbak voltak, 24,62 dolláros átlagos CPM-mel. Tavaly óta ez az első alkalom, hogy az 1 000 és 10 000 letöltés közötti csoport foglalja el a vezető helyet. Megelőzték a 10 000 és 100 000 letöltés közötti podcastokat, amelyek átlagos CPM-je 23,97 dollár volt a múlt hónapban. Eközben a 100 000 letöltés feletti műsorok CPM-je továbbra is a legalacsonyabb, 21,78 dolláros volt májusban.

Dave Hanley, a Libsyn AdvertiseCast bevételi igazgatója így kommentálta a podcast hirdetési díjakat mozgató dinamikát: „A podcast hirdetési díjainkat a növekvő hallgatóság és a hirdetők növekvő kereslete közötti dinamikus kölcsönhatás táplálja. A változatos tartalom egyre több márkát vonz, amelyek felismerik a hallgatókkal való bensőséges kapcsolat kialakításának óriási lehetőségét. Ez pedig emlékezetesebb és hatékonyabb hirdetési élményt eredményez.”

A Libsyn emellett bevezette az AdvertiseCast 5×5 Podcast Referral Programot. A program célja, hogy jutalmazza azokat a magánszemélyeket, akik podcastokat ajánlanak az AdvertiseCast hirdetési piacára. Minden sikeres ajánlásért a magánszemélyek öt százalékos jutalékot kaphatnak az ajánlott podcaster bevételeiből az első öt hónapban. A Libsyn arra ösztönzi az embereket, hogy használják ki hálózataikat, és támogassák az AdvertiseCast átfogó hirdetési platformját, beleértve az Automatikus hirdetési megoldást is, hogy további jövedelemre tegyenek szert, miközben támogatják a podcasting iparág növekedését.