A Google olyan változtatást hajtott végre a keresési eredményekben, amely megkönnyíti a felhasználók számára a podcastok streamelését olyan platformokról, mint az Apple Podcasts. Az év elején a Google fokozatosan megszüntette azt a funkciót, amely lehetővé tette a felhasználók számára a podcastok lejátszását közvetlenül a keresési találatokból, és helyette egy új dizájnt választott, amely információkat is nyújt a podcastokról, és linkeket kínál a más platformokon való meghallgatáshoz.

Bár ez a fent említett funkció jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el a Google Search felhasználói számára, a jövőben várhatóan több piacra is kiterjesztik, a kezdeti sikerek értékelésétől függően. Amikor iPhone-on vagy iPaden olyan általános kifejezésekkel keresnek podcastokat, mint például „gyerek podcastok” vagy „filmes podcastok”, a felhasználók mostantól az Apple szerint a „Listen on Apple Podcasts” opciót látják majd.

Ezt mi is kipróbáltuk egy saját VPN használatával úgy beállítva, mintha az Egyesült Államok területéről indítanánk keresést. A tesztelés során a „true crime-podcastok” kifejezésre kerestünbk rá, ennek során a keresési eredmények tetején egy doboz jelent meg, amely számos népszerű címet mutatott. A felhasználók itt szűrhetik az eredményeket különböző alkategóriák alapján, és a találatokat olyan konkrét platformokon elérhető podcastokra is korlátozhatják, mint az Apple Podcasts, a Spotify vagy a Google Podcasts.

A Google mobilkeresővel tesztelt iPhone-on a Google Podcasts szűrési lehetőség a képernyő oldalán volt elhelyezve, nem pedig a felső szűrők között. Egy adott műsor kiválasztása után a felhasználók egy részletező oldalra kerülnek, ahol elolvashatják a leírást, megtudhatják a műsor megjelenési gyakoriságát és az epizódok átlagos hosszát, valamint megtekinthetik a legújabb epizódok listáját. Ez a részletező oldal egy „Hallgassa meg most az Apple Podcasts-on” opciót is kínál, amelyre kattintva a műsor egy deep link segítségével közvetlenül az Apple Podcasts alkalmazásban indul el.

Érdekes módon a Spotify is hasznot húz ebből a funkcióból. A Google Podcasts eléréséhez a felhasználóknak az „All Listening Options” gombra kell kattintaniuk, amely további választási lehetőségeket tár fel. A Spotify állítása szerint ez a funkció már több mint egy éve elérhető az alkalmazásában. Az Apple azonban megerősítette, hogy a cikkben leírt funkció valóban új az Apple Podcasts felhasználók számára.

A fokozatos bevezetés miatt egyes felhasználók már találkozhattak ezzel a újítással, míg másoknak még várniuk kell arra, hogy a keresési eredményekben ez náluk is megjelenjen. Az Apple állítása szerint ez a frissítés a felhasználók azon preferenciájára reagál, hogy ők inkább az általuk preferált podcast-alkalmazást használják ahelyett, hogy közvetlenül a keresési eredményekben hallgatnák a podcastokat.