Mit keressünk a társműsorvezetőben?

A Hello Podcast Blog ezen írásában, korábbi cikkünket folytatva, sorra vesszük azokat a felmerülő kérdéseket és kritériumokat, amelyekkel számolnunk kell, ha úgy döntenénk, hogy egy társműsorvezetővel képzeljük el a podcastunkat:

Valaki, akit nagyon érdekel a téma amivel foglalkozunk

Akár a törpenyulakról, akár a hegesztésről, akár az extrém sportokról szól a műsorunk a társműsorvezetőnek elkötelezettnek kell lennie a téma iránt. Ez az ugyanis, ami motiválni fogja, hogy akkor is folytassa a munkát, amikor a podcast kezdeti újdonsága elkopik, vagy más nehézségek merülnek fel.

Valaki, akivel megvan a kémia

Csak akkor alkothatunk igazán jó csapatot valakivel, ha megvan köztünk kémia. Ha még nem vagyunk azonnal barátok, az idővel változhat miközben megismerjük egymást, ezért még akkor sem kell aggódnunk, ha eleinte nem érzzük teljesen szorosnak a kapcsolatot. De ha később is akadozó beszélgetések és kínos csend amit produkálunk a partnerrel, akkor valószínűleg nem vagyunk a legjobb páros.

Valaki, aki eltérő perspektívát kínál

Könnyű azt gondolni, hogy valaki, aki a lehető legjobban hasonlít hozzánk, lesz a legjobb társműsorvezetőnk. De gyakran éppen a köztünk lévő különbségek teszik igazán működőképessé a kapcsolatot. A különbségek sokkal érdekesebbé és változatosabbá teszik a podcastot a hallgatóink számára.

Valaki aki megbízható

Nem számít, hogy valaki mennyire lelkes és képzett, ha nem hajlandó a feladatát elvégezni, akkor nem ő a megfelelő személy. Olyan valakire van szükségünk, akinek elég szabadideje van ahhoz, hogy elkötelezze magát a podcast mellett és mindig elvégzi a feladatot. Hogy ez mennyi időt jelent, az podcastonként változik, de győződjünk meg róla, hogy kezdettől fogva tisztában van azzal, hogy mivel jár ez a feladat.

Tippek a társműsorvezetővel való munkához és felvételhez

A podcast nem könnyű műfaj, és egy másik személy bevonása még bonyolultabbá teheti a dolgot. Íme néhány tipp, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a társműsorvezetővel való kapcsolatból:

1. Határozzuk meg a szerepeket

Mielőtt elkezdenénk együtt dolgozni, beszéljük meg, hogy mennyi és miylen munkát vállal. Ez nem kőbe vésett törvény, de ha van egy kiindulópont ahol elkezdhetjük a közös munkát, az azt jelenti, hogy mindketten az elején már tisztában vagyunk az elvárásokkal kapcsolatban. Így senkinek sem kell neheztelnie senkire, és nem érezzük úgy, hogy a másik nem végez elegendő munkát, vagy mert azt, hogy mi épp túl sokat dolgozunk.

2. Legyünk nyíltak és őszinték egymással

Minden kapcsolatnak szüksége van nyílt és őszinte kommunikációra, és ez a társműsorvezetés esetén sincsen másképpen. Ha nem tetszik, amerre a podcast halad, vagy épp egy ötletünk támad, hogy hogyan lehetne jobbá tenni, ne féljünk beszélni róla. Sokkal jobb minden eshetőséget nyíltan megvitatni, mint hosszú időn keresztül magunkba folytani a kérdéseket, esetleg sérelmeket.

3. Legyünk tárgyilagosak és tiszteljük a társunkat

Egy podcastműsor szándékos és természetes része is lehet, hogy vitát generálunk a társműsorvezetőnkkel, de olyan is előfordul, hogy valóban mást gondolunk egy adott témával kapcsolatban. Ha a vita kedvéért, vagy ténylegesen nem értünk egyet a műsorvezetőtársunkkal egy témában, könnyen lesöpörhetjük a mondanivalóját a vita hevében, hogy rákényszerítsük arra, hogy azzal foglalkozzunk, ami nekünk fontos, vagy mi tartunk fontosnak. Vagy ami rosszabb, még a kisebb nézeteltérésből is hatalmas vitákat generálhatunk. A közönséget érdekli a vita és nem kell elzárkóznunk előle. Viszont fontos, hogy hogyan kezeljük a társunkat eközben az adás felvétele során. Fontos, hogy próbáljuk megérteni a másik álláspontját. Ez nem jelenti azt, hogy meg kell változtatnunk a véleményünket (vagy akár azt, hogy meg kell változtatnunk a műsorvezetőtársunk véleményét), csak legyünk empatikusak, konzekvensek és tisztelettudók, értsük meg, hogy miért nem értünk egyet egymással, végeredményben azért vállaltuk fel a vitát, hogy ezt a sarokpontot bemutassuk a hallgatóknak.

4. Folyamatosan hallgassuk egymást

A társműsorvezetés legfontosabb része, hogy meghallgassuk egymást. Ez nyilvánvalónak hangzik, de meglepő, hogy milyen gyakran elfelejtjük. Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy minden figyelmünket arra fordítjuk, hogy mit fogunk mondani legközelebb, ahelyett, hogy valóban meghallgatnánk, amit a másik mond. Fontos, hogy ráhangolódjunk a beszélgetőtársunk mondanivalójára. Ez egy olyan készség, ami idővel és gyakorlással sokkal könnyebbé válik.

Összefoglalva…

A társműsorvezetésnek megvannak az előnyei és hátrányai, de ha jól választjuk meg a társműsorvezetőt, akkor ez lehet az a dolog, ami kiemeli a podcastunkat a hatalmas online médiazajból. Lesz valaki, akivel ötletelhetünk, könnyebb lesz motiválnunk magunkat, és a műsorunk két különböző ember készségeiből és ötletiből meríthet.

Azonban a megfelelő személyt kell kiválasztanunk. Elkötelezettnek kell lennünk a műsor iránt, jól kell tudnunk figyelni, és olyasvalakire van szükségünk, aki jól kiegészít minket. Ha ez megvan, már csak annyit kell tennünk, hogy nem felejtjük el, hogy mindig kommunikáljunk egymással. Ha ezt elsajátítjuk, akkor jó úton vagyunk ahhoz, hogy mindketten valamilyen többletet adjunk a podcastunkhoz. Ez lehet a kulcsa a nagyszerű, közös podcastnak.