Ha mostanában azon gondolkozna, hogy saját podcastot indít, akkor valószínűleg több fontos kérdést is fel kell tennie magának. Ezek közül az egyik legfontosabb kérdés, hogy legyen-e társműsorvezetője a podcastnak. Egyedül vágjunk bele, vagy legyen valaki mellettünk? Ez a döntés sokkal jobbá, de akár sokkal rosszabbá is teheti a műsort, ezért érdemes átgondolni.

Honnan tudjuk, hogy szükségünk van-e társműsorvezetőre, vagy sem? És ha igen, hogyan válasszuk ki a számodra megfelelő személyt? Ebben a cikkben igyekszünk mindent elmondani, amit tudni érdemes egy partner-műsorvezető kiválasztásáról: miért érdemes társműsorvezetőt választani, mik az előnyök és hátrányok, hogyan válasszunk ki az ideális partnert, és hogyan működhetünk harmonikusan műsorkörnyezetben.

A társműsorvezetés dinamikája

Egyedül elindítani egy podcastot akár frusztráló lehet. Nincs senki, akivel ötleteket cserélhetünk, vagy aki segíthetne kitalálni a műsortematikát, a következő adás témáját, aki elmondja hogy jól csináljuk-e ezt az egész podcast dolgot. Csak magunkra számíthatunk. És ha nehézségebe ütköznénk, akkor egyedül kell megoldanunk azt.

A társ-műsorvezető akár ellenpólusként is működhet, és több ötlettel láthat el bennünket és természetesen másrétű tehetségekkel rendelkezik mint mi.  Egy társ-műsorvezetővel kiegészülve akár könnyebben is mehetnek a dolgok és sokkal könnyebb motiválni magunkat, és mindig jobb teljesítményt nyújthatunk, mivel van valaki, aki ránk is számit egy műsor elkészítésében. A társműsorvezető segíthet abban, hogy a podcastunk jobb minőségű legyen, azonban nem mindenki tud együttműködni a társműsorvezetővel, és ez teljesen természetes.

Milyen előnyei lehetnek annak, ha társműsorvezetőnk van?

Alább felsoroljuk leggyakoribb okokat, amiért a podcasterek a társműsorvezetés mellett döntenek:

Minden fél különböző nézőpontokat hoz magával.

Lehet, hogy önállóan is sok mondanivalónk van egy témáról, de végül is csak egy ember vagyunk. Csak egy, saját nézőpontunk van, ezt tudjuk bemutatni a műsorunkban, bármilyen egyedi is legyen az. A társműsorvezetőnek azonban teljesen más háttere lehet, mint nekünk, ami teljesen új szemszögből közelíti meg a műsorban megvitatott témákat.

A beszélgetések természetüknél fogva érdekesebbek

Nehéz egy egyszemélyes monológot igazán érdekessé tenni. Ha hallottunk már olyan előadást, amibe a monotonitása miatt kicsit “bebólintottunk”, akkor tudjuk, hogy milyen érzés egy ilyen előadás hallgatójának lenni. De ha csak még egy hangot hozzáadunk, és a monológ beszélgetéssé válik, az máris érdekes és változatos hallgatni valóvá vállhat. Sokkal könnyebb “valódi” embernek tűnni, ha van ott valaki más, akivel beszélgethetünk. Ha egyedül csináljuk, akkor komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hogy ne úgy hangozzék, mint egy szövegfelolvasó szoftver. Ebben segíthet egy társműsorvezető, különösen, ha még újak vagyunk a mikrofon mögötti megszólalásban, és még nem szoktuk meg sem a helyzetet, sem a saját hangunk visszahallgatását.

Egymás motiválása

Türelem és sok idő, ezek szükségesek egy podcast állandó közönségének felépítéséhez. Egy társműsorvezető, vagy akár egy társszerkesztő jelenléte segít, hogy nem adjuk fel azokon a napokon sem, amikor még abban a szakaszában járunk a podcastunknak, amikor még nincs meg az a kritikus tömeg akikre annyira várunk. Az érzés, hogy “ennek nincs semmi értelme, fel kellene adnom” hamarabb elérkezik, mint gondolnánk. Nálunk a Hello Podcastnál külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezeken a pillanatokon is átsegítsük az ügyfeleinket. Sokkal valószínűbb, hogy kitartunk és erősek maradunk ha van valaki más is, aki arra ösztönöz, hogy csináljuk.

Több személy, több készség

Nem kell mindent magunknak csinálnunk. Támaszkodhatunk mindkettőnk erősségére. Mondjuk, hogy nagyszerűen értünk a műsorszerkesztéshez, de nem akarunk a közösségioldalakkal foglalkozni, akkor érdemes olyan társat választani, aki kisegíthet bennünket ebben és nagyszerű közösségi tartalmakat gyárt. A személyiségbeli különbségeket is kihasználhatjuk. Ha képzeljük el, hogy az egyik műsorvezető extrovertált, aki imádja átvenni a vezetést, a másik viszont csendesebb, de remekül tud figyelni és gyorsan elemez egy vendéggel kapcsolatban, akkor jól kiegészíthetjük egymást az epizódok során.

Persze, hogy egy társműsorvezetés szórakoztatóbbá teheti a podcastot

A társműsorvezetés társas tevékenységgé teheti a műsort. Őszinte reakciókat adhatunk a podcastban elhangzó anekdotákra, és még az is lehet, hogy néhány igazi nevetés is elhangzik. A hallgatók mindig meg tudják állapítani, hogy jól érzünk-e magunkat és ettől Ők is jobban érzik magukat az adás hallgatása során, és sokkal valószínűbb, hogy élvezni fogják a podcastot, ha te mi jól érzzük magunkat.

A társműsorvezetés hátrányai

Mint minden másnak az életben, a társműsorvezetői formátumnak is megvannak a maga buktatói. Íme néhány dolog, amit érdemes megfontolni, mielőtt elköteleznénk magunkat:

A siker kifejezetten függ attól, hogy ki a co-host

Mindannyian dolgoztunk már legalább egy olyan projekten, amely borzalmasan sikerült, mert nem megfelelő emberekkel kellett együtt dolgoznunk. A podcasting is ilyen. Ha nagyon jól passzolunk, valószínűleg remekül fogjuk érezni magunkat. De ha olyan emberrel kerülünk össze, aki nem illik a közös munkával kapcsolatos elképzelésünkbe, akkor előbb-utóbb valószínűleg szét fog esni a dolog, amit a hallgatók is azonnal észrevesznek. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy kit szeretnénk társműsorvezetőnek

Nem birtokoljuk a teljes kreatív kontrolt a podcast felett

A társműsorvezetés azt jelenti, hogy mindketten beleszólhatunk abba, hogyan alakuljon a podcast. Ez azt jelenti, hogy időnként kompromisszumokat kell kötnünk, hogy mindketten elégedettek legyetek a műsorral. Ha még nem teljesen kiforrott a podcast műfajával és formátumával kapcsolatos elképzelésünk, és van egy kis affinitásunk a kísérletezésre, akkor egy társműsorvezető zseniális ötlet lehet. De ha már világos elképzelésünk van arról, hogy mit szeretnénk, készüljünk fel arra, hogy még egy embert meg kell győznünk az ötleteinkről: a társműsorvezetőt. Vagyis el kell érnünk, hogy Ő is mindazzal egyetértsen azzal, amit már elterveztünk, meg kell győznünk őt is.

A felkészülés mellőzése továbbra is hiba

Ez az egyik nagy kockázata annak, ha társműsorvezetővel dolgozunk. És ez az, ami sok első podcastot megbuktat. Nagy a kísértés, hogy a felvételeket úgy kezeljük, mintha a társműsorvezetőnk és mi felzárkóztatjuk egymást a műsor során, hogy mindkettőnknek van valamilyen tudása a kérdéssel kapcsolatban és majd megoldjuk valahogy. De nem lehet csak úgy bekapcsolni a mikrofont, és várni, hogy mi történik előkészületek nélkül. A kettőnk közötti kémia nem fog mindent megoldani. Ha nem gondoltuk át a műsor tényleges tartalmát, a közönségünk azonnal meg fogja érezni a felkészületlenségünket. Csak úgy beszélgetni, viccelődni a műsorvezető társainkkal nagyszerű dolog, de nem helyettesíti a valódi tartalmat. Ez nem órákig tartó munkát jelent felkészülésként, de időt kell szánni a kutatásra, a téma megismerésére. Már a felvétel megkezdése előtt kell, hogy legyen elképzelésünk arról, hogy miről fogunk beszélni. Ez azt jelenti, hogy némi előkészítő munka elengedhetetlen, függetlenül attól, hogy van-e társműsorvezetőnk vagy sem.

Egymás szavába vágunk

A hazai médiumokban gyakori hiba, ha például több kérdező van egy vagy több vendéggel, hogy annyira uralni akarják a beszélgetést, hogy nem hallgatják végig a másikat. Irányítani a beszélgetést természetesen a műsorvezető feladata, de rendkívül sokat ront a műsor élvezhetőségén, ha állandóan megszakítjuk az akivel beszélünk. Így talán nincs is értelme a beszélgetésnek.

Ez a probléma nem csak a vendégekkel fordulhat elő, hanem a társműsorvezetőnkkel is. Egy személyes beszélgetés közben normális, hogy egy kicsit egymás szavába vágunk, és félbeszakítjuk egymást. Például ha kérdésünk van vagy valamit hozzá szeretnétek tenni. Személyesen ez teljesen természetesnek tűnik. De ha egy podcastben halljuk ezt viszont, azt gyakran nagyon nehéz hallgatni. Az egymást átfedő mondatok miatt nem mindig érthető, hogy ki mit mond, és minden egy kicsit kuszának hangzik. Mindig tudatában kell lenni annak, hogy milyen lesz a hallgatóságunk, célközönségünk számára a hallgatói élmény.

A társműsorvezetés, vagy egyéni műsor kérdése rendkívül fontos. Ha egy podcastra saját világnézetünk bemutatása, személyes brandünk építése, vagy vállalti érdekünk okán időt és költségvetést szánunk, akkor szeretnénk, ha az tökéletesre sikerülne. A Hello Podcast stúdió ezért is fektet nagy hangsúlyt erre a kérdésre is. De ha úgy döntünk, hogy választunk egy partnert magunknak, akkor hogyan válasszunk? Erről szól ezen blogbejegyzés következő része.