Milyen felszerelés kell egy podcasthoz?

Bár sokan azt sugallják, hogy a podcastkészítéshez csúcsminőségű technika kell, szerkesztőként a Magyar Rádióban és podcasterként a saját produkciómban az a tapasztalatom, hogy ez nem, vagy nem feltétlenül igaz. A legutóbbi podcastomat a pandémia ideje alatt például Zoom videókonferencia alkalmazással, egy számítógép beépített mikrofonjával rögzítettem, ahol a beszélgetőpartnerem hangjának szélső frekvenciáit a program tömörítési célból levágta. Gondolom, hogy nem kell magyaráznom, hogy milyen hangminőséggel tudtam rögzíteni. Ennek ellenére a 18 adást megért első évad több, mint 11 ezer hallgatót vonzott és az Apple podcastrangsor Business kategóriájában a legjobb 20 között, míg a Vállalkozás kategóriában a 3. helyet érte el. Nem kell tehát csúcstechnika ahhoz, hogy a hallgatók minket válasszanak. A jó hangszínt, és zajmentes rögzítést biztosító  technikai háttér egy nagyon nagy hozzáadott érték, ám semmiképpen sem követelmény. Alább tehát egy szükséges optimummal foglalkozunk, amivel el lehet indítani egy podcastot és felhívjuk a figyelmet néhány alapvető buktatóra. Ha ezek után, mégis inkább ezeket átugorva egy biztonságos stúdiókörnyezetet tartunk ideálisnak a podcastunkhoz, akkor a Hello Podcast Stúdió biztosítja ezt a felvétel során.

Alapvető felszerelés

Az induláshoz mindössze egy laptopra vagy számítógépre, mikrofonra, fejhallgatóra és a műsor rögzítéséhez szükséges szoftverre van szükséged.

Laptop / számítógép

Ez a podcast stúdiójának a magja. Ezen tárolhatjuk a hangfájlokat és futtatjuk a szerkesztőszoftvereket, illetve erre rögzítjük a felvételeket is. (Hacsak nem akarunk dedikált berendezést erre.) Ezért győződjünk meg róla, hogy elegendő tárhellyel és erős processzorral rendelkezik. Ezen túl van még egy fontos szempont. Minden elektromos berendezés generál valamilyen mértékű elektromágneses zajt, például a ventilátor, vagy a tápegység tekercsei, a videó, vagy hangkártya elektronikája…stb. Feltétlenül olyan gépet válasszunk, ahol ez az elektromos zaj nem jut át a felvételbe. Ennek ellenőrzése csak akkor tud megtörténni, ha a gépre már feltelepítettük a rögzítésre használt szoftvert és felvettünk valamit, vagy a szoftveren megnézzük az un. Master (vagy Meter) Input Signalt a felvételi szint monitoron úgy, hogy nem üzemel semmilyen bemeneti eszköz, még a saját, beépített mikrofonja sem. A jelszintnek érdemes a lehető legközelebb lenni minden skálabeállítás esetén a dB jelzéshez, tehát az alább látható gép kissé zajosnak tekinthető, ezzel nem tudunk zajmentes felvételeket készíteni. Azonban jó hír, hogy a montírozó programok már a zaj jelentős részét ki tudják szűrni utólag.

„Zajos” számítógép képe az Adobe Audition-ben

Mikrofon

A laptopunk beépített mikrofonja nem lesz mindig elég. Viszont jó és rossz hír is egyúttal, hogy több ezer mikrofon közül választhatunk a kereskedők kínálatában, így néha a bőség zavara hátráltathat, vagy épp segíthet bennünket. Nagyjából véve a mikrofonok általában két kategóriába sorolhatjuk: dinamikus és kondenzátor mikrofonok. (Jó, vannak még határfelület mikrofonok, meg ribbon mikrofonok…stb…, de ezeket gyorsan felejtsük el, egy kező podcasternek ezeket még nem kell feltétlen ismernie.) A dinamikus mikrofonok általában kevésbé érzékenyek a háttérzajokra – bár vannak kivételek). A kondenzátor mikrofonok sokkal érzékenyebbek, gyakran összegyűjtik a háttér összes zaját, így az atmoszféra meghatározóbb az esetükben. Ilyen mikrofonokat általában csak akusztikailag kezelt helyiségben használunk. Az előbbieknek nem, míg az utóbbiaknak szükségük van egy 48V-os tápellátásra, az un. Fantomtápra, amit általában a keverőpultról kapnak.

Fejhallgató

A fejhallgató viselése segít finomhangolni a podcastprodukciót. Azzal, hogy halljuk, hogy mi történik a felvétel során, nagyobb kontrollt kaphatunk a hangzás felett, így menet közben is tudunk változtatásokat eszközölni. Például halljuk, ha a beszélgetőpartnerünk túl távol van a mikrofontól, vagy valami zajos a háttérben…stb. Rengeteg lehetőség közül választhatunk, de a kényelemre minden esetben érdemes odafigyelni. A párnázott fülesek és a nagy fejhallgató peremek, amelyek nem a fülön, hanem a körül támaszkodnak elengedhetetlenek a hosszabb felvételekhez és a még hosszabb vágáshoz. 

Szoftver

Szükségünk lesz valamilyen rögzítő szoftverre ahhoz, hogy a podcastot felveygük. A podcastkészítő programod segít felvenni, szerkeszteni és összevágni az epizódokat. Ezeknek nagy választéka elérhető az ingyenes programoktól egészen a profi vágóprogramokig, mint az Adobe Audition. Mindegyik képes rögzíteni, vagy a rögzítés után konvertálni a hanganyagot különböző formátumban, vagy formátumból.

Ha már rendelkezünk ezzel a négy alapvető dologgal, már össze is tudunk állítani egy jó hangzású  műsort.

A felvétel

Ha már minden felszerelésünk meg van, kell találnunk egy helyet, ahol felvesszük a podcastot. A világ legjobb berendezései is összegyűjtik a környezeti zajokat, ezért ne szervezzünk felvételt egy forgalmas étterembe, vagy zajos irodába, esetleg egy gyártósor mellé, hacsak nem akarunk a környezeti zajokkal megmutatni valamit a műsorban. Mindenképpen válasszunk egy szép, csendes helyet, ahol nem hallunk idegesítő háttérzajokat.

Ha lehetséges, helyezzük át a számítógépeket, ventilátorokat vagy más, nagy zajt keltő dolgot egy másik helyiségbe, vagy a felvételtől hallotávolságon kívülre. A szőnyeggel borított szobában történő felvétel szintén segíthet, mivel az tompítja a visszhangokat. Ha véletlenül Budapesten tartózkodik, és szeretne profi podcasting környezetben felvételt készíteni, használhatja a Hello Podcast Stúdiónkat is.

Tilos enni, vagy rágózni felvétel közben. Amúgy is alapvetés, hogy a technikai eszközök közelébe sem ételt, sem italt nem viszünk. Ha  szomjasak vagyunk és inni készülünk, akkor távolodjunk és forduljunk el a mikrofontól. Az olyan dolgokat, mint a köhögés és a tüsszentés, nem igazán lehet elkerülni, de szerencsére ezeket általában el lehet távolítani a szerkesztési folyamat során.

Utómunka (a hanganyag szerkesztése)

A kezdők gyakran küzdenek az utómunkálatokkal. Ez a podcastkészítési folyamat legidőigényesebb lépése. De ha jól csináljuk, az nagyban befolyásolja a végeredményt. Ezt a néha nagyon aprólékos munkát sajnos végig kell ülni. Elsőként a saját hang problémával kell megküzdeni. Eleinte senki sem szereti a saját hangját hallgatni (még tudományos magyarázat is van arra, hogy miért van ez így). Szóval ne aggódjunk, ezen hamar túltesszük magunkat.

De mit is fogunk eltávolítani a hangzóbol?

  • Hosszabb csend
  • Köhögés és tüsszentés
  • A műsorhoz nem tartozó szövegek.
  • Az interjúk kínosabb, rosszabb szakaszai
  • „Őőőő”-k és „Áááá”-k, meg “Éééé”-k (nem kell mindet, csak a legrosszabbakat)
  • Káromkodások (Persze műsora válogatja)

És amit hozzáadhatunk:

  • Előre felvett podcast intró és végefőcím szöveg
  • Intro és outro zene/jingles


NAGYON FONTOS!!! ha zenét, vagy szignált adunk a podcasthoz ne használjunk olyan hanganyagot, amelyre nincs engedélyünk. A szerzői jogvédelem alatt álló anyagok használata később jogi problémákat okozhat, ezért nem érdemes kockáztatni. Ha nem szeretnénk licencdíjat fizetni, akkor keressünk az interneten olyan hanganyagokat, amelyek kereskedelmi felhasználása ingyenes és szabad.

Publikálás és terjesztés

Ha befejeztük a szerkesztést, a podcast készen áll arra, hogy publikáljuk. A podcast feltöltéséhez csatlakoznunk kell egy tárhelyszolgáltató oldalhoz. Ez az a hely, ahol a podcastod “lakik”. Ha feltöltjük egy tárhelyre, akkor egy un. RSS-csatorna jön létre, amely lényegében az összes epizódot és egyéb, a podcastodhoz kapcsolódó információt tartalmaz.

Miután találtunk egy megfelelő tárhelyet a podcastunknak, a legnagyobb elérés érdekében el kell juttatnia azt az összes nagyobb szolgáltató adatbázisába. Ezek olyan helyek, mint az Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Stitcher, Pocketcasts stb.

A létrehozás nem nehéz, de elég sok időt vesz igénybe. Ismernünk kell az összes információt, fiókokat kell létrehozni minden egyes szolgáltatónál, majd el kell küldenünk az RSS-feedet és más releváns információkat. Gyakran egy kis várakozással jár, mire a podcastodat felülvizsgálják és jóváhagyják. Ha erre nincs időnk, vagy egyszerűen nem tudjuk, hol kezdjük el az egészet, akkor az összes nagyobb platformra be tudjuk küldeni Önnek a kész podcastját.

Szerencsére, ha már minden nagyobb könyvtárban szerepelünk, az élet sokkal könnyebbé válik. Minden információ, amit az alap tárhelyre felveszünk, automatikusan átkerül a szolgáltatókhoz az RSS-csatornákon keresztül. Ezért amikor új epizódokat töltünk fel, módosítjuk a leírásokat vagy frissítjük a címeket a tárhelyén, az összes könyvtári információ frissül anélkül, hogy ezt manuálisan kellene megtenni.

Végezetül, győződjünk meg róla, hogy podcastját hozzáadtuk saját közösségi oldalunkhoz, blogunkhoz vagy weboldalunkhoz, és népszerűsítsük azt. A közösségi média nagyszerű a podcastok marketingjéhez, mivel megjelölhetjük a vendégeket vagy a márkákat. A hashtageket pedig arra használhatjuk, hogy szélesítsük a közönséget. De rengeteg más promóciós módszer is létezik.

Nagyjából ennyi! Egy podcast létrehozása nem nehéz dolog, csak pár apróságra és megfelelő mennyiségű szabadidőre van szükség. Ha pedig valami hiányzik ezek közül a Hello Podcast Stúdió segít.

Kiemelt kép: Leo Wieling