Nem is olyan rég volt egy levélváltásom, egy vállalat sales-es munkatársa keresett meg, hogy egy vállalatoknak szóló szoftver-hardver csomagot adjon el nekünk. Egy rövid cold mail – válasz kapcsolat alakult ki, amiben én is ajánlottam a Hello Podcast Stúdió szolgáltatásait, amire Ő kedvesen azzal utasított el, hogy ők nem B2C vállalat, így nem vennék hasznát egy podcast adásnak és ez a válasz egy kicsit meglepett. Egyrészt, mert ebből egyértelmű, hogy nem tájékoztatom megfelelően a Hello Podcast Stúdió felületein a lehetőségekről és az előnyökről a potenciális ügyfeleket, másrést, mert úgy tűnik, hogy van egyfajta félreértés a B2B ügyfelek fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet hasznos ez a műfaj nekik. Ezért döntöttem amellett, hogy konkrétan most erről írok egy blogbejegyzést, és előre lelövöm a poént: nagyon hasznos a podcast a B2B vállalatoknak, kifejezetten a sales területén.

A podcast készítés mára már jóval több, mint hobbi. Valójában a podcast készítés hatékony marketingeszközzé vált mindenféle méretű vállalkozás számára, különösen a B2B cégek számára. Különösen ők használhatják a podcastokat a bizalomépítésre, a tekintély megteremtésére és a célközönséggel való kapcsolatteremtésre. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyökkel jár egy podcastműsor létrehozása egy vállalati ügyfelekkel rendelkező B2B vállalat számára.

Bizalomépítés, a tekintély megalapozása:

Az egyik legnagyobb előnye annak, hogy egy B2B vállalat podcastműsort készít, hogy segíthet a bizalom kiépítésében a vállalati ügyfelekkel. Ha egy vállalat értékes információkat, meglátásokat és nézőpontokat nyújt egy podcaston keresztül, akkor a saját területén szaktekintélyként kezdik elismerni. A hallgatók hajlamosak megbízni azokban a vállalkozásokban, amelyek szakértelmet mutatnak, és egy podcast hatékony módja lehet e tulajdonságok bemutatásának.

A bizalomépítés mellett a podcast segíthet a B2B vállalat tekintélyének megteremtésében is. Ha egy vállalkozás rendszeres podcast-műsort készít, amely egy adott témára összpontosít, bizonyítja, hogy az adott területen szakértelemmel és tudással rendelkezik. Ez olyan tekintélyt kölcsönöz a számára, amely közelebb hozza a potenciális üzletfeleket, valamint a sales munka során is megkönnyíti az ismertség a tárgyalásokat.  

Kapcsolódás a célközönséghez:

A podcast hatékony módja lehet annak is, hogy kapcsolatot teremtsünk egy B2B vállalat célközönségével. Ha egy vállalkozás olyan podcastműsort készít, amely a célközönségének igényeire és érdeklődési körére összpontosít, erős kapcsolatot teremthet a hallgatókkal. Ez a kapcsolat elősegítheti a márkahűség kialakulását, és akár az értékesítés növekedéséhez is vezethet.

Célközönség elérése és az ügyfélkör bővítése:

Egy másik előnye annak, ha egy B2B vállalat számára podcastműsort készít, hogy segíthet a vállalat hatókörének bővítésében. A podcastok népszerű és növekvő médiumok, és nagy és változatos közönség elérésére alkalmasak. Rendszeres podcastműsor készítésével egy vállalkozás növelheti ismertségét és új ügyfeleket vonzhat.

Tartalom újrahasznosítása:

A podcast előállítása segíthet egy B2B vállalatnak a tartalom újrahasznosításában is. A már elkészült podcast felhasználható elkészült blogbejegyzések, cikkek és egyéb tartalmak bővítésére. Ez segíthet egy átfogóbb és egységesebb tartalmi stratégia kialakításában, amely felhasználható az ügyfelek megtalálására és megtartására.

Építsünk közösséget:

A podcast segíthet közösséget építeni egy B2B vállalat körül. Ha egy vállalkozás rendszeres podcastműsort készít, akkor hűséges és elkötelezett közönséget vonzhat magához. Ez a közönség olyan hallgatók közösségévé válhat, akiknek közösek az érdekeik és értékeik. Ez a közösség értékes eszköz lehet a vállalat számára, mivel visszajelzéseket, meglátásokat és támogatást nyújthat.

Humanizálja a vállalatot:

A podcastok lehetőséget nyújtanak a B2B vállalatok számára, hogy humanizálják magukat és a márkájukat. Egy podcast segítségével a vállalat bemutathatja alkalmazottai és vezetői személyiségét és értékeit, és bepillantást engedhet a hallgatóknak a vállalati kultúrába. Ez segíthet abban, hogy személyesebb kapcsolatot teremtsenek a közönséggel, és a vállalatot rokonszenvesebbé és megközelíthetőbbé tegyék.

Növeli a márkaismertséget:

A podcast hatékony eszköz lehet a márkaismertség növelésére. A célközönség számára értéket képviselő, magas színvonalú tartalmak következetes előállításával a vállalat hűséges követőkre tehet szert, és kiterjesztheti hatókörét. Ahogy a hallgatók megosztják a podcastot kollégáikkal és társaikkal, a vállalat márkája láthatóbbá és felismerhetőbbé válik a piacon.

Leadeket generál:

A podcast arra is felhasználható, hogy leadeket generáljon egy B2B vállalat számára. Ha minden egyes epizódban szerepel egy CTA (felhívás a cselekvésre), például a hallgatókat egy céloldalra irányítja, vagy az adásban ingyenesen elérhető tudást kínál, a vállalat a landing oldalon rögzítheti a potenciális ügyfelek elérhetőségit és adatait. Ezt aztán fel lehet használni az érintettek nyomon követésére és az értékesítési folyamat során történő felkeresésükre.

Irányítsuk a „közbeszédet”:

A szakmai diskurzus irányítása a sikeres B2B marketingstratégia kulcsfontosságú eleme. A podcast felhasználható a ilyen erőfeszítések támogatására, mivel platformot biztosít a vezetők és a témakörök szakértői számára, hogy megosszák az iparági trendekkel és a legjobb gyakorlatokkal kapcsolatos meglátásaikat és nézőpontjaikat. Ez segíthet abban, hogy a vállalatot megbízható tanácsadóként és szakterületének vezető gondolkodójaként pozícionálják.

Növeli az elkötelezettséget:

A podcastok rendkívül vonzóak lehetnek, mivel lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy útközben, ingázás vagy edzés közben is fogyasszanak tartalmat. Azzal, hogy egy B2B vállalat értékes és szórakoztató tartalmat nyújt egy podcaston keresztül, fenntarthatja közönsége elkötelezettségét és érdeklődését. Ez segíthet abban, hogy erős kapcsolatot alakítson ki a visszatérő hallgatósággal.

Versenyelőny biztosítása:

A mai zsúfolt piacon a B2B vállalatoknak meg kell különböztetniük magukat a versenytársaktól. Egy podcastműsor készítésével a vállalat kitűnhet a tömegből, és egyedi értéket kínálhat a célközönségének. Egy podcast segíthet abban, hogy a vállalat gondolatvezérként és megbízható tanácsadóként jelenjen meg, és versenyelőnyt biztosítson a piacon.

Termékek és szolgáltatások bemutatása:

A podcast arra is használható, hogy bemutassa egy B2B vállalat termékeit és szolgáltatásait. Termékdemók, esettanulmányok és ügyfélsikertörténetek bemutatásával a vállalat bemutathatja kínálatának értékét, és társadalmi, ipari, üzleti hasznát. Ez segíthet új ügyfelek megnyerésében és az értékesítés növelésében.

Értékes feedbacket nyerhet:

A podcast értékes betekintést és visszajelzést is nyújthat egy B2B vállalat számára. A podcaston keresztül a hallgatókkal való kapcsolattartás révén a vállalat visszajelzéseket gyűjthet termékeiről és szolgáltatásairól, valamint betekintést nyerhet célközönsége igényeibe és érdeklődési körébe. Mindez felhasználható a jövőbeli tartalom- és marketingstratégiák megalapozásához, valamint az általános ügyfélélmény javításához.

Rendkívül olcsó:

Egy podcast elkészítése hihetetlenül költséghatékony. Egy egyórás, rögzített és utómunkán is átesett, szerkesztett podcast adás, nagyjából a tizedébe, vagy még kevesebbe kerül, int egy ugyanolyan hosszú videó tartalom, ami még csak effektelve sincsen. Könnyen belátható, hogy ezzel igazán olcsón találhatunk online tartalomra és elkötelezett közönségre.

Az itt felsorolt néhány pont csak egy kis ízelítő a podcast nyújtotta lehetőségekből. Nagyszerű és költséghatékony médiaeszköz ugyanis a podcast és kifejezetten rossz irány, ha azt gondolja egy B2B vállalat képviselője, hogy haszontalan a számára. A vállalati, szakmai beágyazódás, a célközönség informálása, a vállalati arculat javítása, és még rengeteg egyéb pont szól amellett, hogy ne csupán a B2C, hanem minden vállalkozás vágjon bele egy saját podcast csatorna üzemeltetésébe, amiben természetesen a Hello Podcast Stúdió is készséggel segít nekik.

Kiemelt kép: Marco Verch