A brandelt podcastok világában azt tapasztaltuk, hogy az emberek gyakran összezavarodnak a podcastban való hirdetés és a podcast létrehozása közötti különbséggel, valamint azzal, hogy melyik lehetőség működik a legjobban a saját márkájuk szempontjából.

Ezeket a kérdéseket kívánjuk tisztázni ebben a cikkben.

Márkánk megjelenítése hirdetésként egy podcastban: Hirdetési helyek

Brandünk podcastban történő reklámozásának három elsődleges módja van.

  • Az első az, hogy reklámidőt veszünk a podcastben, ami a márkánk számára a legmegfelelőbb, majd rövid hirdetést készítünk. Ez a hirdetés ezután a podcastban kerül elhelyezésre, akár a pre-roll, midr-oll vagy post-roll részen.
  • A másik lehetőség az, hogy a kiválasztott podcast házigazdája felolvassa vagy létrehozza (mondjuk beépíti egy párbeszédbe) a márka személyre szabott hirdetést. Az ilyen típusú hirdetések sokkal organikusabbak, és a hallgatók sokkal fogékonyabbak lehetnek rá, mivel közvetlenül a podcast házigazdájától származnak és ahogy a korábbi cikkeinkben már rámutattunk a podcast egy hiteles, intim műfaj. A fenti hirdetésmódhoz hasonlóan az ilyen típusú hirdetések is általában a pre-roll, midroll vagy post-roll részekben jelennek meg.
  • A harmadik lehetőség, hogy szakértőként részt veszünk egy podcastsorozatban, így iparági, szakmai szakértőként, vezetőként jelenhetünk meg.

Ne feledjük, ahogy egy hagyományos rádióműsorban, úgy a  podcastban történő reklámozás esetén sem válik a műsor tartalma a tulajdonunkká – a márkánk csak az előre felvett vagy a műsorvezető által felolvasott reklámmal rendelkezik, amely a partnerségtől függően egy vagy több epizódban szerepel.

Branded podcast létrehozása

A branded (márkázott) podcast létrehozása azt jelenti, hogy a brandünk finanszírozza a podcast előállításának és elindításának teljes folyamatát. Ez magában foglalja az pre produkciót, a gyártást, az utómunkálatokat és a marketinget. Néhány brand külső ügynökségeket bíz meg ezzel az időigényesebb folyamattal.

A saját márkás podcast azt jelenti, hogy a tartalom a cégünk tulajdonában van, és az egész podcastra szinte úgy gondolhatunk, mint egy reklámra. Arra azonban ügyeljen, hogy podcastjának tartalma soha ne legyen túlságosan “saleses” vagy rakjuk tele túlságosan a márkánkkal, márkaszövegünkkel, vagy ezekkel kapcsolatos információkkal.

Podcast-reklám vagy branded podcastok: Melyik a megfelelő a számunkra?

Rengeteg előnye van mind a márkaként történő podcasthirdetésnek, mind a saját podcast létrehozásának. Néha egy márka akár mindkét stratégiát is alkalmazhatja.

Ma megpróbálunk segítséget nyújtani a döntésben, hogy melyik a legelőnyösebb egy adott cég igényei szempontjából. Íme tehát néhány érv az egyik és a másik mellett:

Márkák, akiknek érdemes podcastban hirdetniük

Van költségvetése (akár csak többé-kevésbé is)

A podcastban való reklámozás a költségvetések széles skáláját öleli fel. Lehet pár százezer forintos kampányt indítani, és lehet akár milliós kampányt is finanszírozni, és most akár egy epizódny költésről is beszélhetünk. Ha megfelelően nagy marketingbüdzsénk van akkor a podcast-hirdetés jó lehetőség, mivel szinte bármekkora költéshez találunk megfelelő csatornát.

Több csatornán szeretne fizetett hirdetéseket futtatni

Ha jelenleg fizetett reklámkampányt futtat a cége számára, és új csatornák után kutat, amelyeket kipróbálhat – a podcast-hirdetés remek választás. A podcastok többsége egynél több epizódba értékesít reklámhelyet.

Nincs időnk a tartalom létrehozására

A podcast készítés időigényes, efelöl semmi kétség. Ha nincs elég időnk egy podcast menedzselésére, még akkor sem, ha külső szolgáltatót bízunk meg, akkor a saját podcast létrehozása nem biztos, hogy megfelelő a számunkra. Ezért a podcast-hirdetés jó alternatíva.

Nem tudunk külső ügynökséget felbérelni

Ha nincs elég időnk vagy képzettségünk ahhoz, hogy saját podcastot hozzunk létre, akkor egy külső ügynökség bevonása nagyszerű megoldás lehet. De ha a vállalkozásunknak nincs megfelelő költségvetése, vagy a döntéshozatal során ezt az opciót elvetettük, akkor a podcast-hirdetés egy nagyszerű alternatíva lesz.

Van egy konkrét podcast közönség, akiket meg szeretne szólítani és ehhez találunk egy hiteles podcastot is.

Van egy konkrét közönség, amelyet gyorsan meg akarunk szólítani, és ismerünk egy olyan podcastot, amely már eléri őket, vagy pont rájuk koncentrál. A podcast-hirdetés ebben az esetben nagyszerű módja annak, hogy az üzenetünk gyorsan eljusson a kívánt közönséghez.

Több műsoron keresztül szeretnénk megosztani az üzenetünket.

A célközönségünk összetételétől függően néha csak nehezen tudunk egy podcastot vagy podcast témát választani. Ha ez igaz a vállalatunkra, akkor a podcast-hirdetés lehetőséget nyit számunkra arra, hogy több, különböző podcastban reklámozzuk márkánkat, ameddig a költségvetésünk megengedi.

Még csak most ismerkedünk az audioformátummal. 

És végül, ha még csak most kezdjük felfedezni az audio világát, akkor lehet, hogy a saját podcast indítása egyelőre túlságosan optimista forgatókönyv lenne. Ha ez a helyzet, akkor a podcast-hirdetés tökéletes arra, hogy kipróbáljuk a podcastműfajt, és megnézzük, hogy megfelelő-e a számunkra és a márkánk számára. 

Márkák, akiknek érdemes podcastot készíteniük

Van időnk, amit a projektre tudunk fordítani

Bár valószínű, hogy külső partnereket fogunk keresni, hogy a segítségünkre legyenek ebben a folyamatban, a podcastprodukció időigényes folyamat. Mindenképpen mérjük fel, hogy mi vagy a csapat akikkel dolgozunk rendelkezik-e elegendő kapacitással ahhoz, hogy a podcastot egy újabb tartalommarketing médiumként kezelje.

Világos céllal vágunk bele 

Márkaként a cél nélküli podcastgyártás gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k) nyomon követését. Ha világos célt tűzünk ki magunk elé, ha pontosan tudjuk hogy mit szeretnénk elérni a podcastunkkal, akkor érdemes belevágnunk egy saját műsor létrehozásába!

Van költségvetésünk

Akár házon belüli podcastot készítünk, akár külső beszállítókat bérelünk fel, a podcast nem mindig, sőt, céges szinten általában egyáltalán nem olcsó. Ha megfelelő költségvetésünk van, amelyet arra fordíthatunk, hogy a podcast hangminősége és marketingje a lehető legjobb legyen, akkor szintén azt javasoljuk, hogy indítson podcastot.

Szenvedélyes és elkötelezett szakemberek vagyunk

Szenvedélyesen szeretjük azokat a témákat, amelyeket a podcastban szeretnénk megmutatni, és elkötelezettek vagyunk a műsorfolyam végigvitele és fejlesztése iránt, akkor jó úton járunk a saját podcasttal. A podcastokhoz idő, türelem és stratégia kell. Biztosnak kell lennünk abban, hogy megvan bennünk a motiváció, hogy valóban növeljük a hallgatóságát/közönségét a műsorunknak.  

Iparági vezetőként/szakértőként szeretnénk érvényesülni.

Hiteles iparági vezetőként akarjuk megalapozni magunkat a területeden. A branded podcastok nagyszerű lehetőséget kínálnak ennek elérésére, mivel a teljes kreatív kontrollt gyakorolhatjuk a műsorban tárgyalt témák és azok megvitatásának módja felett.

A versenytársak előtt akarunk maradni

A podcastok jó úton haladnak afelé, hogy az új blog- vagy videomédiumokká váljanak, így márkánk számára ez egy idő után egyszerűen szükségszerű lehet (lesz). Ha szeretnénk az élvonalban maradni, és kipróbálni az audioformátumot, mielőtt több versenytársunk “ráharap” (amit nagyjából borítékolhatunk, hogy így lesz), akkor ismét jó út lehet, hogy már idejekorán próbáljuk ki az audioformátumot.

Kiemelt kép: Brandek –  Joao Tzanno