A podcasting az évek során egyre népszerűbbé vált, és egyre többen hallgatják kedvenc műsoraikat. A videós tartalmak térhódításával azonban a videópodcasting is erőteljes eszközzé vált a közönséggel való kapcsolattartásra. A videopodcastok egyedülálló módját kínálják a közönséggel való kapcsolattartásnak, az üzenet megosztásának és a márkaépítésnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miért érdemes megfontolni egy videopodcast-csatorna indítását, a videopodcasting előnyeit, és azt, hogy hogyan kezdjünk hozzá.

Miért érdemes videó podcast csatornát indítani?

Nagyobb elkötelezettség

A videopodcastok sokkal vonzóbb és interaktívabb élményt nyújtanak a közönségének, mint a hagyományos, csak hanganyagot tartalmazó podcastok. Azzal, hogy vizuális anyagokat építünk be podcastunkba, hatékonyabban tudjuk bemutatni a mondanivalónkat, hosszabb ideig leköthetjük a közönséget, és segíthetünk a hallgatóinak/nézőinknek jobban megérteni a tartalmat.

Személyes kapcsolat

A videós podcastok is személyes kapcsolatot kínálnak a közönséggel, bár más módon személyeset, mint az audiopodcast. Nézőink láthatnak bennünket és vendégeinket, ami segít a bizalom és az ismertség kialakításában. Látják az arckifejezésünket, testbeszédünket és más nonverbális jeleket, amelyek segítenek a jelentés és az érzelmek közvetítésében.

Nagyobb elérés lehetősége

A videópodcastok szélesebb közönséget érhetnek el, mint a csak audiopodcastok. Sokan szívesebben néznek videókat, mint hogy csak hangot hallgassanak, így olyan új közönséget érhetünk el, akiket egy csak hangalapú podcasttal talán nem értünk volna el.

További bevételi források

A videópodcastok a reklámokon és szponzorációkon túl további bevételi forrásokat is kínálnak. A csatornánkon bevételt szerezhetünk termékelhelyezéssel, árucikkek értékesítésével, vagy akár azzal, hogy prémium tartalmakat kínálunk a nézőknek.

A videó podcasting előnyei

Nagyobb rugalmasság

A videopodcastokkal nagyobb rugalmasságot élvezhetünk a tartalom és a formátum tekintetében. A podcastunkba beépíthetünk vizuális elemeket, például diavetítéseket, grafikonokat és diagramokakt, amelyek segíthetnek hatékonyabban elmagyarázni a tartalmat. A podcast formátumát is variálhatjuk, beleértve az interjúkat, az élő eseményeket és egyebeket.

Jobb SEO

A videopodcastok a keresőmotor-optimalizálásban (SEO) is segíthetnek. A videotartalmak szélesebb körben megoszthatók, és segíthetnek a webhelyünkre vagy közösségi médiacsatornáinkra irányuló forgalom növelésében. A videó podcastok keresőmotorokra történő optimalizálásával javíthatjuk láthatóságunk, és szélesebb közönséget érhetünk el.

Fokozott elkötelezettség

A videopodcastok emellett fokozott elköteleződést is kínálhatnak a közönség felől. A videótartalom sokkal vonzóbb és interaktívabb, mint az írott vagy hangos tartalom, így a nézők nagyobb valószínűséggel osztják meg a tartalmat és foglalkoznak a márkánkkal.

Jobb márkaépítés

A videopodcastok segíthetnek a márkaépítés javításában is. Azzal, hogy márkánkat beépítjük a videóinkba, növelhetjük a márka ismertségét és elismertségét. Emellett tekintélyünket is megalapozhatjuk, magunkat szakértőként határozhatjuk meg a saját területünkön, és hűséges követőket szerezhetünk magunknak.

Hogyan indítsunk el egy videópodcast csatornát

Az elmúlt években a podcasting a szórakoztatás és az információmegosztás népszerű formájává vált. A videotartalmak térnyerésével azonban a videopodcasting még erőteljesebb módja lett a közönséggel való kapcsolatteremtésnek. Most a videópodcast-csatorna indításának lépéseit, a szükséges eszközöket és néhány bevált gyakorlatot tárgyalunk a sikeres csatorna létrehozásához.

1. lépés: Határozzuk meg a piaci rést

A videopodcast-csatorna indításának első lépése a piaci rés meghatározása. A résnek egy olyan konkrét érdeklődési területnek kell lennie, amely iránt magunk is szenvedélyesen érdeklődünk, és amelyben szakértelemmel rendelkezünk. Ez segíteni fog abban, hogy szaktekintélyként ismertessük meg magunkat, és elkötelezett követőket vonzzunk magunkhoz.

A szakterületünk lehet bármi, legyen az üzlet, marketing, technológia, főzés, egészség, fitnesz, szórakozás vagy bármilyen más téma, ami érdekel bennünket. A szakterületünk meghatározásához a következő kérdéseket tehetjük fel magunknak:

 • Milyen témák iránt érzünk szenvedélyt?
 • Milyen témákban van szaktudásunk?
 • Milyen témákat szeretünk kutatni és tanulni?
 • Mit gondolunk, milyen témák vonzzák majd a célközönségemet?
 • Miután meghatároztuk a szakterületünk, elkezdhetjük a versenytársak kutatását, hogy megnézzük, milyen típusú videopodcastok állnak már rendelkezésre a területünkön. Ez segíthet azonosítani a piaci réseket és megkülönböztetni az általunk gyártott tartalmat másoktól.

2. lépés: Válasszuk ki a formátumot

Miután meghatároztuk a piaci rést, ki kell választani a formátumot. Számos formátum közül választhatunk, például interjúk, önálló műsorok, élő események és más formátumok közül. A formátumnak igazodnia kell a céljainkhoz és a közönség preferenciáihoz.

Néhány népszerű videó podcast formátum:

 • Interjú formátum: Ebben a formátumban olyan vendégekkel készítünk interjút, akik az szakterületünk szakértői. Ez a formátum kiválóan alkalmas arra, hogy kapcsolatokat építsünk ki más szakértőkkel és influencerekkel a saját szakterületünkön belül.
 • Szólóműsor formátum: Ebben a formátumban egyedül visszük a műsort, és megosztjuk a gondolatainkat és ötleteinket a niche területünkkel kapcsolatban. Ez a formátum kiválóan alkalmas arra, hogy szakértőként jelenjünk meg a saját területünkön belül.
 • Élő formátum: Ebben a formátumban élő eseményt veszünk fel, vagy streamelünk és azt videó-podcastként osztjuk meg. Ez a formátum kiválóan alkalmas egy élő esemény vibrálásának és izgalmának megragadására.

3. lépés: Találjuk meg a megfelelő felszerelést

A minőségi felszerelésbe való befektetés elengedhetetlen a kiváló minőségű videopodcastok készítéséhez. Legalább egy kiváló minőségű kamerára, mikrofonra és világításra lesz szükségünk. Igényeinktől függően érdemes lehet állványba, greenboxba és egyéb kiegészítőkbe is beruházni.

Néhány alapvető felszerelés a videopodcastinghoz:

 • Kamera: A kiváló minőségű videófelvételek rögzítéséhez elengedhetetlen a kiváló minőségű kamera. Használhatunk DSLR-kamerát vagy dedikált videokamerát, a költségvetésétől és az igényeitől függően.
 • Mikrofon: A kiváló minőségű mikrofon fontos a kiváló minőségű hangfelvételek rögzítéséhez. Igényeitől függően használhatunk mikroportot, puskamikrofont vagy USB-mikrofont.
 • Világítás: A megfelelő megvilágítás is nagyon lényeges elem a jó minőségű videó rögzítéséhez. Használhatunk természetes fényt, vagy beruházhatunk egy lámpakészletbe, hogy a videó jól megvilágított legyen.
 • Állvány: Az állvány sem elhanyagolható, főleg a hosszú felvételeknél, a kamera stabilan tartásához, és ahhoz, hogy a videó ne remegjen.
 • Greenbox: A zöld vászon segítségével különböző háttereket és speciális effektusokat hozhatunk létre a videóban.

4. lépés: Tervezzük meg a tartalmat

Mielőtt elkezdenénk a felvételt, meg kell tervezni a tartalmat. Ez magában foglalja a témák, a vendéglista és az általános téma meghatározását. Az epizódokat is előre meg kell terveznünk, hogy biztosítsuk a következetességet és a minőséget.

Hogyan tervezzünk tartalmat?

Content calendar készítése

Ha megvan a tartalmi ötletek listája, itt az ideje, hogy egy naptárba rendezzük őket. A tartalomnaptár egy ütemterv arról, hogy mikor és mely platformokon fogjuk közzétenni a tartalmakat.

Így csináljunk content calendart:

A gyakoriság: Döntsük el, milyen gyakran fogjuk közzétenni a videópodcast új epizódjait. A döntés meghozatalakor vegyük figyelembe céljainkat, célközönséget és a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Válasszuk ki a közzététel napját és időpontját:

Válasszunk egy adott napot és időpontot az új epizódok közzétételére. Ez segít közönségének abban, hogy tudja, mikor számíthat új tartalomra.

Használjunk tervezőeszközt: Használjunk valamilyen szoftvert a tervezéshez, például a Google Sheetst vagy a Trellot a tartalomnaptár elkészítéséhez. Ez segít szervezésben és nyomon követni a dolgokat és történéseket.

Tartalmi naptárának tartalmaznia kell az egyes epizódok témáját, a vendéget (ha van ilyen), a közzététel dátumát és a platformot, amelyen az epizódok megjelennek.

Készítsünk epizódvázlatot

Ha már van content calendarunk, itt az ideje, hogy elkészítsük az egyes epizódok vázlatát. Az epizódvázlat az epizód szerkezetének és tartalmának terve. Ennek tartalmaznia kell a következőket:

 • Bevezetés: Rövid bevezetés az epizód témájához és a vendégekhez (ha van ilyen).
 • Beszélgetés, vagy főtéma: Az epizód fő vitapontjai. Ezt logikus sorrendbe kell szervezni, amely a következtetés, vagy a válaszok felé halad.
 • Következtetés: Az epizódban tárgyalt főbb pontok összefoglalása és a közönségnek szóló felhívás a cselekvésre.
 • Az epizódvázlatnak tartalmaznia kell az „insert” anyagokat is, például képeket, videókat vagy diákat.

5. lépés: Készüljünk fel a gyártásra

Mielőtt elkezdenénk felvenni a videopodcastot, elő kell készíteni a gyártást. Ez magában foglalja a következőket:

 • Berendezések: Győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk a szükséges felszereléssel, például kamerával, mikrofonnal és világítással.
 • „Set”: Válasszunk a felvételhez olyan helyszínt, amely csendes, jól megvilágított és vizuálisan jól néz ki. Fontoljuk meg jó minőségű háttér vagy kellékek használatát, hogy javítsuk márkaképünket.
 • Forgatókönyv: Legen jó forgatókönyvünk az epizódhoz, beleértve a bevezetést, a vitapontokat és a befejezést. Ez segít biztosítani, hogy a témánál maradjunk, és minden szükséges pontot lefedjünk.

6. lépés: Szerkesztés és közzététel

Miután rögzítettük a videopodcastot, itt az ideje, hogy megszerkesszük és közzétegyük azt. A videópodcast szerkesztése magában foglalja:

 • A felesleges részletek kivágását
 • A hang- és videóminőség javítását
 • Insert anyagok, például képek vagy diák hozzáadását.

A videópodcast közzétételekor ügyeljünk arra, hogy optimalizáljuk azt arra a platformra, amelyen közzé fogja tenni. Például adjunk hozzá frappáns címet és leírást, használjunk releváns címkéket, és válasszunk figyelemfelkeltő bélyegképet.

7. lépés: A videó podcast népszerűsítése

Végül, hogy a videó podcast elérje a célközönségét, népszerűsítenünk kell azt. Vagyis:

 • Megosztás a közösségi média csatornáinkon
 • Küldés az e-mail listánk feliratkozóinak
 • Ha van partnerségi kapcsolatunk a szakterületünk befolyásos szereplőivel, kérjük meg, hogy osszák meg Ők is
 • Hirdetések a közösségi médiában vagy más platformokon
 • A videópodcast népszerűsítése segít növelni a láthatóságot és új hallgatókat vonz.

A videopodcast tartalmának megtervezése elengedhetetlen a sikeres csatorna létrehozásához. A célok meghatározásával, a közönség kutatásával, a tartalmi ötletek kialakításával és tervezésével, a tartalomnaptár létrehozásával, az egyes epizódok felvázolásával, a gyártás előkészítésével, a szerkesztéssel és a közzététellel, valamint a videopodcast népszerűsítésével kiváló minőségű tartalmat hozhatunk létre, amely rezonál a közönségünkkel, és segít elérni a céljainkat.