Az Apple nemrég jelentette be, hogy az iOS 17 közelgő kiadásával továbbfejleszti az Apple Podcasts felhasználói élményét is. Ez a frissítés számos új funkciót és fejlesztést hoz, többek között frissített Now Playing felületet, keresési szűrőket, epizód-art elemeket és természetesen az alkalmazás zökkenőmentes integrációt az App Store legnépszerűbb alkalmazásaival. A változások célja, hogy még jobb és intuitívabb hallgatási élményt nyújtsanak a podcastok kedvelőinek. Merüljünk el a részletekben, néézük, hogy mit tartogat az iOS 17 az Apple Podcasts felhasználói számára.

Felfrissített Now playing felület:

Az iOS 17 frissítés egyik legfontosabb funkciója a megújult Now playing felület. Ez a felület dinamikus hátteret vezet be, amely a lejátszott podcast creatív elemeit mutatja be. Emellett továbbfejlesztett vezérlőelemeket kínál a várólista kezeléséhez, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy könnyedén navigáljanak az epizódlistájukban. A Playing Next gomb megérintésével a hallgatók előnézetben megtekinthetik a következő epizódokat, és könnyedén hozzáadhatják azokat a várólistához. Az Apple Podcasts mostantól egy dedikált Queue (sorba rendezés) szekciót kínál, így az epizódok tetszés szerint egyszerűen átrendezhetők és törölhetők. Sőt, ha az összes sorba állított epizódot lejátszották, az Apple Podcasts zökkenőmentesen folytatja az epizódok lejátszását az Up Next (Tovább) menüpontban.

Javított hozzáférés a fejezetinformációkhoz:

Az Apple fejlesztést hajtott végre a podcast-epizódokon belüli fejezetek elérhetőségének javítása érdekében is. Az iOS 17 rendszerrel a hallgatók a „Playing Next” részből érhetik el a fejezetinformációkat. Az Apple fontos frissítést hajtott végre azzal, hogy megjeleníti az egyes fejezetek időtartamát, valamint az aktuális fejezetből hátralévő időt. Ez a fejlesztés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jobban megértsék a podcast szerkezetét, és könnyedén ugorhassanak az egyes szakaszokra.

Továbbfejlesztett keresési szűrők és információmegjelenítés:

Az iOS 17 új keresési szűrőket vezet be az Apple Podcastsba, így a felhasználók könnyebben megtalálják a keresett tartalmat. A szűrők között olyan lehetőségek szerepelnek, mint a „Legjobb eredmények”, „Műsorok”, „Epizódok” és „Csatornák”. Ezek a szűrők finomítják a keresési eredményeket és egyszerűsítik az új podcastok felfedezésének folyamatát. A keresési eredmények ezentúl további információkat is tartalmaznak, például a részben lejátszott epizódok hátralévő idejét, illetve azt, hogy az adott epizód el lett-e mentve a felhasználó könyvtárába. Az Apple Podcasts egy kényelmes dupla koppintás funkcióval is kiegészítette a keresés lapot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan beírhassák a keresőkérdéseiket.

Integráció a Top App előfizetésekkel:

A podcast-élmény bővítése érdekében az Apple bejelentette, hogy az App Store legnépszerűbb alkalmazásainak előfizetései csatlakoztathatók az Apple Podcastshoz. Ez az integráció lehetővé teszi a felhasználók számára az új műsorok zökkenőmentes elérését. Az Apple Podcasts automatikusan felismeri a különböző kategóriákból, többek között a hírek, az egészség és fitnesz, valamint a gyerekek és család kategóriákból a megfelelő előfizetéseket. Ez azt jelenti, hogy azok a felhasználók, akik híralkalmazásokra, például a Bloombergre és a The Washington Postra, egészség- és fitneszalkalmazásokra, például a Calmra, valamint gyermek- és családi alkalmazásokra, például a Lingokids-re vannak előfizetve, a megfelelő csatornákat vagy műsorokat hozzáadva találják az Apple Podcasts könyvtárukhoz.

Továbbfejlesztett hangélmény az Apple Music és az Apple News előfizetők számára:

Az Apple Music és az Apple News előfizetői izgalmas új hangélményekre (sic!) számíthatnak az Apple Podcastsban. Az Apple Music vagy az Apple One előfizetői hozzáférést kapnak az Apple Music rádióműsorok teljes katalógusához. Mivel az Apple Music rádióműsorok új epizódjait élőben sugározzák az Apple Music-on, majd ezt követően egyszerre jelennek meg lekérhető formában az Apple Music-on és az Apple Podcasts-on, a felhasználók bárhol és bármikor élvezhetik kedvenc rádióműsoraikat. Az Apple News+ vagy az Apple One előfizetői is élvezhetik a magazinok és újságok narrált hangos történeteinek előnyeit, az új hangos történetek pedig egyidejűleg jelennek meg az Apple News és az Apple Podcasts oldalakon.

Továbbfejlesztett támogatás az alkotók számára:

Az Apple kibővítette a podcast-alkotóknak nyújtott támogatását az epizód-kreatívok bevezetésével. A készítőknek mostantól lehetőségük van arra, hogy illusztrációk, grafikák vagy fényképek segítségével mutassák be az egyes epizódok témáját. Azzal, hogy az epizódok művészeti anyagát RSS-en keresztül, a tárhelyszolgáltatójuk segítségével teszik közzé, az alkotók további kontextust és vizuális értéket biztosíthatnak a hallgatók számára. Az Apple Podcastsban való megjelenésre törekvő alkotók számára kifejezetten ajánlott az epizódok művészi megjelenítése. Azokban az esetekben, amikor az epizódtervet nem tölti fel az alkotó, az Apple Podcasts továbbra is megjeleníti a műsor képanyagát. Továbbá az Apple Podcasts alapértelmezés szerint több műsor együttes bemutatása esetén is megjeleníti a műalkotást. A hallgatási élmény további gazdagítása érdekében az alkotók fejezetspecifikus grafikákat is mellékelhetnek, amelyek dinamikusan, valós időben jelennek meg, ahogy a hallgatók haladnak az epizódon keresztül.

Újratervezett felület a továbbfejlesztett funkcionalitásért:

A fent említett funkciók mellett maga a Podcasts alkalmazást is újratervezték, hogy javuljon az epizódok, műsorok és csatornák használhatósága. A frissített dizájn lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a podcastok könnyebben átlátható előnézetűek legyenek, hogy könnyebben lejátsszák és kövessék a podcastokat. Az Apple emellett hibajavításokkal és teljesítményjavításokkal is foglalkozott a zökkenőmentes zenehallgatási élmény biztosítása érdekében.