A vízfelhasználás és a vízszennyezés a lítiumbányászat egyik legnagyobb környezeti terhelése – erről ír cikkében az Euronews, ami egy a chilei lítiummezőkről készült fotósorozat apropóján jelent meg.

A lélegzetelállítóan színes mezőkről készült képeket nézegetve a lap arra figyelmeztet, hogy azok egyben a gyorsan villamosított világunk sötét oldalát mutatják.

A lítium alapvetően a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünkből kivezető utat jelentheti. A bolygó legkönnyebb ismert fémjeként ma már széles körben használják elektromos eszközökben, a mobiltelefonoktól és laptopoktól kezdve az autókon át a repülőgépekig. A lítium-ion akkumulátorok leginkább az elektromos járművek meghajtását biztosító akkumulátorokról híresek, amelyek 2030-ra az új autók értékesítésének akár 60%-át is ki fogják tenni. Egy Tesla Model S akkumulátora például körülbelül 12 kg lítiumot használ. Azonban ennek meg vannak a maga árnyoldalai, amit a környezetünk és a kitermelések közelében élő emberek egyaránt megfizetnek.

De miért káros a lítium kitermelése a környezetre?

Mindenfajta nyersanyag-kitermelés káros a bolygóra. Ennek oka, hogy a nyersanyagok kitermelése talajromláshoz, vízhiányhoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, az ökoszisztémafunkciók károsodásához és a globális felmelegedés fokozódásához vezethet.

A Föld Barátai (FoE) jelentése szerint a lítium kitermelése elkerülhetetlenül károsítja a talajt és légszennyezést okoz. A kereslet növekedésével a bányászat hatásai „egyre inkább érintik azokat a közösségeket, ahol ez a káros kitermelés folyik, veszélyeztetve a vízhez való hozzáférésüket” – áll a jelentésükben. Ugyanis a lítiumot tartalmazó dél-amerikai síkvidékek kivétel nélkül száraz területeken találhatók. Ezeken a helyeken a vízhez való hozzáférés kulcsfontosságú a helyi közösségek, valamint a helyi növény- és állatvilág számára. A chilei Atacama sósíkságokon a bányászat felemészti, szennyezi és jelentősen csökkenti a szűkös vízkészleteket a helyi közösségektől.

Irdatlan mennyiségű víz

Körülbelül 2,2 millió liter vízre van szükség egy tonna lítium előállításához.

A lítium párologtató tavakkal történő előállítása rengeteg vizet használ fel – körülbelül 21 millió litert naponta. Egy tonna lítium előállításához körülbelül 2,2 millió liter vízre van szükség. „A lítium kitermelése vízzel kapcsolatos konfliktusokat okozott különböző közösségekkel, például a Chile északi részén található Toconao közösséggel” – áll a FoE jelentésében.

Hol vannak más lítium lelőhelyek a világon?

A lítium iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően a világ legnagyobb ismert tartalékai jelentősen megnőttek. Az Amerikai Földtani Intézet (US Geological Survey, USGS) szerint 2019-től világszerte mintegy 80 millió tonna azonosított tartalék van. Dél-Amerika (elsősorban Bolívia, Chile és Argentína) után a következő legnagyobb lítiumtermelő ország az Egyesült Államok, amelyet szorosan követ Ausztrália és Kína.

Kiemelt kép: Lítium akkumulátorok –  Roberto Sorin