A Tiszta Óceánok Kezdeményezésnek sikerült további finanszírozást szereznie a világ óceánjainak műanyaghulladéktól való megtisztításához. A szervezet mögött álló francia és német fejlesztési bankok most összesen 4,6 milliárd dollárt biztosítottak a műanyagszennyezés kezelésére.

A Reuters jelentése körvonalaz néhányat a kezdeti támogatási összegek közül:

„A 2025-ös új cél a 2023-ra kitűzött arra a 2 milliárd eurós kezdeti finanszírozási célra épül, amelynek 80%-át már kiutalták olyan országok, köztük Sri Lanka, Kína és Egyiptom projektjeire, amelyek több mint 20 millió ember életminőségének javítását szolgálják – közölte a csoport.”

A kezdeti finanszírozás hosszú távú projektekre összpontosított, olyanokra, amelyek a probléma eszkalációját korlátozzák, és biztosítják, hogy azok nem súlyosbodnak tovább.

Ezek a projektek a hulladék és a szennyvíz jobb kezelését foglalják magukban, beleértve a mikro-műanyagok csökkentését, amelyeket egyébként nagyon nehéz hatékonyan kezelni. A következő hónapokban várhatóan olyan újabb projektek is bekerülnek a finanszírozásba, amelyek hatalmas tengeri területek megtisztítására szolgáló új technológiákat foglalnak magukba.

Kiemelt kép: Műanyagszennyezés az óceánban – Naja Bertolt Jensen