A „podcast művészet” már több, mint önmegvalósítás, egy nagyon versenyképes üzletággá vált, naponta új műsorok és műsorvezetők jelennek meg. Az egyik legfontosabb készség, amellyel egy podcast házigazdának rendelkeznie kell, az a képesség, hogy olyan gondolatébresztő és személyre szóló kérdéseket tegyen fel, amelyek segítenek a vendégnek abban, hogy jól érezze magát ahhoz, hogy megnyíljon és releváns válaszokat adjon. Ez a cikk a Hello Podcast Stúdió által az interjúk során használt leghatásosabb kérdések közül mutat be néhányat. Ezek a kérdések érdekes és inspiráló válaszokat váltottak ki a vendégekből, és olyan betekintést nyújtottak a témákba, amelyet mind a vendégek, mind a hallgatók nagyra értékeltek.

A cikkünkben néhány tippet adunk a kérdésekkel és az azokra történő felkészüléssel kapcsolatban:

Végezzük el a kutatást: Az interjú előtt nézzük át a vendég hátterét és munkásságát. Ez segít abban, hogy célzottabb és megalapozottabb kérdéseket tegyünk fel, amelyek a témát, a vendég szakértelmét és a tapasztalatát érintik.

Legyünk közvetlenek: Kezdjük néhány egyszerű, kérdéssel, hogy megtörjük a jeget, segítsünk a vendégének ellazulni és kényelmesen elhelyezkedni. Ezáltal az interjú személyesebb hangnemet kap, és a vendég is jól fogja érezni magát.

Legyünk konkrétak: Kerüljük az általános vagy homályos kérdéseket, amelyek általános, esetleg semmitmondó válaszokhoz vezetnek. Ehelyett tegyünk fel konkrét kérdéseket, amelyek részletesebb válaszokat ígérnek, és értékes betekintést nyújtanak a hallgatóság számára.

Tegyünk fel nyílt kérdéseket: Olyan kérdésekkel készüljünk, amelyekre kifejtendő és nem eldöntendő válaszokat tesznek lehetővé. Ez lehetőséget ad a vendégének, hogy kifejtse gondolatait és tapasztalatait, ami érdekesebb és érdekfeszítőbb beszélgetésekhez vezet.

Legyünk figyelmesek: A kérdések megfogalmazásakor vegyük figyelembe vendégünk tapasztalatát és nézőpontját is. Legyünk tekintettel az esetlegesen felmerülő érzékeny területekre vagy elfogultságra, és legyünk tisztelettudóak a kérdezés során.

Legyünk rugalmasak: Néha muszáj menet közben módosítani a kérdéseinket a vendég válaszai alapján. Ez lehetővé teszi, hogy mélyebb interjúkat készítsünk olyan témákban, amelyekre a vendég és a hallgatóság is rezonál.

Legyünk (beszélgető)partnerek: Ne feledjük, hogy a podcast beszélgetés, nem pedig kihallgatás. Győződjünk meg róla, hogy kérdéseinkek egyfajta természetes, magától értetődő áramlása van, és inkább egy nagyobb beszélgetés részének érződnek, mintsem előre megírt kérdések listájának.

Legyünk felkészültek: Végül pedig győződjünk meg róla, hogy felkészültünk az interjúra. Készítsük elő a kérdések listáját, de szükség esetén legyünk hajlandóak eltérni a forgatókönyvtől. Kutasson a vendégünk után, a témának, a projektnek, a munkájának és az iparágának, és őszinte kíváncsisággal és a tapasztalataik iránti érdeklődéssel érkezzünk az interjúra.

A podcasting olyan műfaj, amely kiváló interjúkészséget igényel. Ahhoz, hogy a műsor igazán jó legyen, a podcast házigazdáknak elgondolkodtató, megfontolt és néha személyes kérdéseket kell feltenniük, hogy kapcsolatot építsenek ki vendégeikkel. Ezeknek a kérdéseknek a puha és a kemény kérdések keverékének kell lenniük, amelyek elgondolkodtatják, de egyben be is vonják a vendégeket. Az elgondolkodtató kérdések megfogalmazása minden podcast-interjú fontos szempontja. Ez határozza meg az egész epizód alaphangját, és ez jelentheti a különbséget egy felejthető interjú és egy olyan interjú között, amely maradandó hatást gyakorol a hallgatókra.