Az éghajlatváltozás egy újabb negatív következményére hívja fel a figyelmet a The Guardian online változata. Egy az Egyesült Államokban történt eset példáján keresztül számol be a lap arról, hogy egy nebraskai gyermek elhunyt Naegleria fowleri – közismertebb nevén agyevő amőbafertőzés következtében. Ezzel egy aggasztó tényt hangsúlyozva: az éghajlatváltozás arra ösztönzi az amőbát, hogy az USA olyan részein is felbukkanjon, ahol nem jellemző, például északon és nyugaton.

Charles Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa szerint a Naegleria meleg vizekben – 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten – fejlődik a legjobban, és akár 46 Celsius-fokos hőmérsékletet is elvisel. Ez alkalmassá teszi a betegséget arra, hogy a változó, egyre melegedő éghajlaton is elterjedjen.

Az amőba az un. primer amebic meningoencephalitis nevű betegséget okozza, és bár a megbetegedés ritka – 2012 és 2021 között mindössze 31 esetet jelentettek az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control szerint rendkívül magas a halálozási aránya. A CDC (az Egyesült Államok járványügyi szervezete) szerint 1962 és 2020 között 151 emberből mindössze négy élte túl a fertőzést.

Az Egyesült Államokban a Naegleria jellemzően a déli államokra korlátozódott, de az utóbbi években folyamatosan terjedt észak felé. Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy bár a fertőzések aránya nem változott, az amőba a déli államokból a középnyugati területek felé mozog.

A melegebb hőmérséklet nemcsak a Naegleriahoz hasonló kórokozók túlélését és növekedését segíti elő, hanem az embereket is egyre gyakrabban ösztönzi arra, hogy a vízpartra és a vízbe menjenek, ami növelheti a kockázatot – mondja Yun Shen, a Kaliforniai Egyetem Riverside-i intézetének környezetvédelmi mérnöke.

Az éghajlati válság a szélsőséges időjárási jelenségeket – például az árvizeket és a szárazságot – is súlyosbítja, amelyek több kórokozót juttathatnak a környezetbe. „Az aszályos területeken a kórokozók a víztestekben fognak koncentrálódni, ami növelheti a kórokozók expozíciós dózisát, és ez fokozott veszélyt jelent akkor, ha az emberek szoros kapcsolatban vannak adott víztestekkel” – mondja Shen. Az árvízzel sújtott területeken a víz kórokozókat juttathat a környezetbe – például az árvíz a talajból vagy a vízi környezetből kórokozókat juttathat az otthonokba és az épületekbe, vagy a szennyvízgyűjtők túlcsordulását okozhatja, és kórokozókat juttathat a környezetbe.

„A jövőben az éghajlatváltozás miatt a hideg régiókban élő emberek sokkal melegebb időjárással találkozhatnak, egyre gyakrabban, és így nagyobb eséllyel lesznek kitéve az adott kórokozóknak” – mondja Shen.

Kiemelt kép: Naegleria fowleri, forrás: CDC