Az International Seabed Authority (a tengerfenék bányászatáért felelős nemzetközi bizottság) nemrégiben engedélyezte A The Metals Company mélytengeri bányászati vállalatnak, hogy az 1970-es évek óta először kipróbálja bányászati gépeit a Csendes-óceán mélyén. Néhány csendes-óceáni szigetország azonban kifejezetten ellenzi ezt a lépést – írja a The Newsweek című lap.

A mélytengeri bányászat az ásványi anyagok kitermelését az óceán mélyén, 200 méter, vagy az alatt lévő tengerfenékről jelenti. A tengerfenéken található legkeresettebb ásványok közé tartoznak a polimetallikus gumók (magas fémtartalmú ásványok), a polimetálszulfidok és a kobaltban gazdag ferromangán kéreg, amelyek mindegyike felhasználható újratölthető akkumulátorok és okostelefonok gyártásához. A tengerfenékről gyémánt, arany, nikkel és ritkaföldfémek is kitermelhetők.

A kísérleti bányászati gépezet tulajdonképpen egy óriási jármű, amely az óceánfenéken kúszik végig, és sziklákat és üledéket gyűjt össze, amelyeket aztán egy kiemelőnek nevezett eszközzel felszippant a víz felszínére.

Gavin Mudd a Royal Melbourne Institute of Technology környezetmérnöki docense az aggodalmakra reagálva elmondta, hogy azok „Egyszerűbben fogalmazva, az egyedülálló biológiai sokféleséggel és a kihalás lehetőségével, valamint általában véve a jelentős hatásokkal kapcsolatosak”.

„E hatások oka változó, az élőhelyek (azaz maguk a gócok) közvetlen bányászatától kezdve az üledék nagy területen történő lerakódásáig, amely a bányászati folyamat által generált fúvókáknak köszönhető. Az, hogy a mélytengeri vagy a szárazföldi bányászat okoz-e nagyobb károkat, erősen vitatott.” – tette hozzá.

Az IUCN (Nemzetközi Természetvédelmi Unió) szerint a tudósok fő aggodalmai a mélytengeri bányászattal kapcsolatban az, hogy a tengerfenéknek az ásó- és mérőgépek által okozott jelentős bolygatása az, ami fajok eltűnéséhez, valamint az ökoszisztéma szerkezetének feldarabolódásához vagy elvesztéséhez vezet.

A gépek üledékfelhőket is létrehoznak, amelyek leülepedve eltömítik a korallok és szivacsok pórusait, valamint potenciálisan kémiai szennyezőanyagokat szivárogtatnak a vízbe, ami a tápláléklánc minden szintjére hatással lehet.

A Marine Policy című folyóirat 2022. márciusi számában megjelent tanulmány szerint az óceán mélyének nagy részét még mindig nem tanulmányoztuk, és a mélytengeri élővilágról szóló tudományos ismereteinkben nagyok a hiányosságok. Több mint 44 ország 653 tengertudományi és szakpolitikai szakértője írta alá azt a petíciót, amely a csendes-óceáni mélytengeri bányászat szüneteltetésére szólít fel.

Kiemelt kép: Rudy and Peter Skitterians – Pixabay