Van egy könyv, amit körülbelül mindenkivel elolvastatnánk, mint kötelező olvasmány.  De a világ összes politikusának biztosan kötelezővé tennénk. Ez Jason Hickel gazdasági antropológus könyve, aminek a címe: Less is more: How degrowth will save the world, vagyis a Kevesebb több – hogyan fogja a nemnövekedés megmenteni a világot.

A 2020-ban megjelent könyvet a Financial Times az Év könyvének választotta, nem véletlenül. Nyíltan kimondja és megmutatja, hogy napjaink gazdasági mechanizmusa nem működik, mert saját magát pusztítja el vele az emberiség. Helyette felvázol egy másik utat, ezt nevezi nemnövekedésnek. Mindezt közérthetően teszi, így válik az egyébként nagyon komoly témákat feszegető könyv könnyen követhetővé.

Hickel a könyv első felében felvázolja nekünk az ökológiai és társadalmi problémák kialakulásának történetét. Részletesen bemutatja nekünk a kapitalizmus felemelkedését és az ebből fakadó, az ökológiánkra leselkedő veszélyt. Antropológus végzettsége itt különösen sokat számít, ahogy végig vezet minket az emberiség történetén és megmutatja, mikor és hogyan szakadt el az emberiség a természettel való egységtől.

Arról a tévhitről is levonja a fátylat, hogy a kapitalizmus 150 évre lenne visszavezethető, hiszen öt évszázdnyi folyamatos átprogramozás eredménye. A kapitalizmusnak egyszerű a logikája: folyamatos növekedésben kell lennie, legyen szó vállalatról, országról, vagy bármilyen gazdaságról. Ezt nem lehet fenntartani másképp csak úgy, hogy többet veszünk el, mint amit adunk. Történelmileg ez az elmélet igazolta a birodalmakat, a gyarmatosítást, a rabszolgaságot, a parasztok elnyomását. És természetesen a Föld kizsákmányolását, ami napjainkra a klímaváltozáshoz vezetett és visz tovább egy egyre valószínűbb ökológiai összeomláshoz.

Hickel szerint a kapitalizmus egyik legkárosabb tulajdonsága, hogy elszakadt az emberi szükségletektől, a gazdagokat tovább gazdagítja, a szegényebbeket még jobban tönkreteszi. Ez pedig nem csak egyének, de országok és régiók szintjén is igaz. Hickel egyértelműen megfogalmazza azt a jövőt, ami fenntartható és működőképes az emberiség számára. A jó élet alapja a közösség, az értelmes munka, a versengés helyett az együttműködésen alapuló társadalmak. 

A nemnövekedéshez vezető megoldás az igazságosság és a bőség. Ahogy ő fogalmaz, a nemnövekedés központi gondolata az energia- és erőforrás-felhasználás tervszerű csökkentése, hogy a gazdaságot biztonságos, igazságos és méltányos módon hozzuk vissza az élővilággal való egyensúlyba. Az egyetlen lehetséges út éppen ezért a kapitalizmustól való elszakadás, az úgynevezett nemnövekedés. Amitől nem fogunk rosszabbul élni, csak másképp. Nem kell lemondanunk a jólétről, csak másképp fogunk jól élni. Nem csak egyesek, hanem mindenki.

Mindenkinek ajánljuk, hogy olvassa el Hickel új könyvét, aki nem véletlenül számít a nemnövekedés elmélet egyik legelismertebb szakértőjének. Ha nem tudjátok megtenni, hogy angolul elolvassátok a könyvet teljes terjedelmében, de szeretnétek hosszabban olvasni a könyv tartalmáról és kulcsüzenetiről, Pogátsa Zoltán írását ajánljuk az Új Egyenlőség blogon.