Ismét “színes” performansszal hívta fel a figyelmet céljaira a Just Stop Oil környezeti aktivista csoport, ezúttal luxusautó-kereskedésekre csaptak le, narancssárga festékkel lepermetezve a kirakatokat.

A csoport már több, többek szerint vitatható akciót is végrehajtott. Az egyre aktívabb környezetvédelmi csoport korábban paradicsomlevessel öntötték le a londoni Nemzeti Galériában a világ egyik legismertebb festményét, Vincent van Gogh Napraforgóit. A leves magát a festményt nem károsította, mivel azt évek óta üveg védi, így a paradicsomos lé csak azon toccsant szét. Az akciót két fiatal klímaaktivista hajtotta végre, akik oda is ragasztották magukat a falhoz, amin a posztimpresszionista festmény lóg.

Majd a londoni Madame Tussauds múzeumban kiállított III. Károlyt megelevenítő viaszbábu arcába nyomtak csokitortát , amiről a SkyNews számolt be. Az aktivisták az akció után arról beszéltek, hogy: „nem ígéretekre, hanem azonnali lépésekre van szükség annak érdekében, hogy megmentsük a bolygót a pusztulástól.”

De nem csak ők folyamodtak ilyen eszközökhöz. Nem sokkal később egy német környezetvédelmi csoport tagjai krumplipürével dobálták meg Claude Monet Szénakazal című festményét egy potsdami múzeumban. „Az emberek éheznek, az emberek megfagynak, emberek halnak meg” – mondta az egyik aktivista a Letzte Generation által Twitteren közzétett videóban.

Az elmúlt csupán pár hónapos időszakban látványosan megszaporodtak az ehhez hasonló látványos akciók. Ezt az aktivisták az elkeseredettségükkel indokolják. Azt mondják, hogy már túl vannak a képviseleti demokrácia által nyújtott lehetőségeken. Tüntettek, petíciókat írtak, már mindent megpróbáltak, de nem volt hatása, ráadásul a média sem figyel az ilyen hagyományos, kevésbé látványos figyelemfelkeltésre, ezért választották ezt a radikálisabb módot.

Azonban ennek az ára, hogy legalább annyian elítélik amit tesznek, ahogy tiltakoznak, ahányan szimpatizálnak vele.