Békés, de erőteljes klímademonstrációt tartanak a városháza előtt március 3-án Pécsett a Globális Klímasztrájk helyi szervezői. A pécsi Zöld Fiatalok, a Séta a Mecsekért Civil Összefogás szervezésében, a Fridays For Future magyarországi csoportjának és a Greenpeace Magyarországnak a támogatásával létrejött esemény felhívása szerint a résztvevők meg akarják mutatni a döntéshozóknak, hogy a magyarok számára prioritás a kibocsátás-csökkentés, a tiszta levegő és a felelős természetvédelem! Együtt követelik a valódi önkormányzatiságot, önrendelkezést, és egy új, erős környezetvédelmi intézményrendszert!

A szervezők szerint a klímaválság világszerte egyre súlyosbodik, és megállíthatatlanul sodródunk a 1,5 fokot meghaladó felmelegedés felé. Bár ez a helyzet egyre inkább tudatosodik az emberiségben, úgy tűnik, világszerte és Magyarországon is kevés még az érdemi lépés a klímakatasztrófa megállítására. „Fejlesztés” címén rohamléptékben épülnek be Magyarország megmaradt zöld területei, természetes előhelyei, akár nemzeti parkok és Natura 2000-es területek. Sorra nőnek ki a földből a gyárak és a luxusszállodák az erdők és a nádas helyén, a helyi lakosok megkérdezése nélkül és akarata ellenére.

Nem engedhetjük, hogy a jövő generációk élete, a MI életünk lássa mindennek kárát: itt az ideje, hogy a politikusok döntései az embereket és a természetet szolgálják! – hangsúlyozzák közleményükben.

A klímasztrájkról, a követelésekről, a részvételi lehetőségekről és a várható eredményekről beszélgettünk Horváth Genovéva klímasztrájk szervező-aktivistával a Greenside Extrában.